Ivo vill utvidga samarbete med Migrationsverket

STATSFÖRVALTNING2022-02-11

Migrationsverket, Försäkringskassan och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, välkomnar förslaget om ett utökat informationsutbyte myndigheterna emellan i syfte att motverka missbruk av arbetskraftsinvandring. Samtidigt vill både Ivo och Migrationsverket att möjligheterna till samarbete ska utökas ytterligare.

I höstas presenterade den statliga utredningen om arbetskraftsinvandring sina förslag. Utredningen tillsattes under 2020 av regeringen som ville se åtgärder för att hindra utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare men också för att bättre kunna attrahera utländsk kompetens.

Utredaren Anita Linders slutbetänkande innehöll bland annat förslag om ett nytt brott för den som utnyttjar utländsk arbetskraft under orimliga villkor. Men också möjlighet att vägra arbetstillstånd hos arbetsgivare som tidigare brutit mot regelverket.

Utöver det fanns också förslag på en ökad myndighetssamverkan, samt en skyldighet för Migrationsverket att i vissa fall underrätta Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och Försäkringskassan när de avslår en ansökan om arbetstillstånd som personlig assistent. Detta efter att rapporter pekat på ett missbruk av systemet för arbetskraftsinvandring kopplat till yrkesgruppen.

Skyldigheten ska, enligt förslaget, gälla vid avslag på grund av misstänkta skenanställningar, falska arbetsintyg eller andra oegentligheter hos arbetsgivaren.

Förslagen har nu varit ute på remiss och Ivo välkomnar i sitt svar förslaget om en underrättelseskyldighet för Migrationsverket. Men myndigheten vill att den utökas och även omfattar övriga verksamheter enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och verksamheter som bedriver insatser enligt socialtjänstlagen.

I sitt remissvar skriver Ivo att myndighetens erfarenhet är ”att det även inom denna sektor finns oseriösa aktörer, vilket medför att stora summor pengar från det allmänna missbrukas på olika sätt”. Myndigheten betonar också vikten av att informationsutbytet sker utan fördröjning för att ha möjlighet att agera skyndsamt i sin tillsyn.

Försäkringskassan välkomnar förslaget och konstaterar att det skulle förbättra kontrollmöjligheterna, men samtidigt innebära kostnader kopplade till ett ökat antal utredningar.

Migrationsverket ser också positivt på förslaget och påpekar att det skulle innebära ett mer effektivt samarbete. Däremot anser man att formuleringen om ”oegentligheter hos arbetsgivaren” behöver förtydligas, samt att det bör finnas möjlighet att underrätta de andra myndigheterna även vid bifallsbeslut.

Myndigheten vill också att underrättelseskyldigheten ska gälla åt andra hållet, det vill säga i de fall där Ivo eller Försäkringskassan får information som kan ha betydelse för Migrationsverkets bedömning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA