Journalister hålls fängslade

FRI PRESS2006-05-03
119 journalister hålls fängslade runt om i världen. Det skriver tidningen Journalisten med anledning av att det i dag är Pressfrihetens dag.

Kina har störst antal fängslade journalister. Reportrar utan gränser har uppgift om att 32 kinesiska journalister sitter i fängelse och att 48 personer fått långa fängelsestraff på grund av vad de skrivit på internet.

 

Sedan president Hu Jintao tillträdde har tumskruvarna mot pressen skruvats åt, skriver Journalisten. Bland annat finns en ny lag som förbjuder kinesiska journalister att åka till en annan provins utan tillstånd.

 

Även på Kuba, i Etiopien och i Eritrea sitter journalister i fängelse.

 

USA har fängslat journalisten Younes Hussein, som arbetar för CBS News. Han sitter sedan ett år tillbaka i lägret Bucca i Irak. En kameraman anställd vid tv-bolaget Al-Jazira är fånge på Guantánamo Bay sedan 2002.

 

Reportrar utan gränser kräver att de släpps omedelbart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.