Kritik mot Riksantikvarieämbetets styrning

STATSFÖRVALTNING2020-04-27

Riksantikvarieämbetets interna styrning är komplex och har en alldeles för omfattande målstruktur, skriver Statskontoret i en myndighetsanalys. Den otydliga styrningen lägger enligt Statskontoret ett stort ansvar på myndighetens avdelningar att göra viktiga avvägningar.

Statskontoret har genomfört en genomgripande myndighetsanalys av Riksantikvarieämbetet. Enligt rapporten har myndigheten en alldeles för omfattande målstruktur, där de övergripande målen dessutom är alltför svagt kopplade till verksamheten. De många prioriteringar som pekas ut av ledningen resulterar i otydlig styrning som lägger ett stort ansvar på avdelningarna att göra viktiga avvägningar. Riksantikvarieämbetets planering och uppföljning sker på en för detaljerad nivå och kopplingen till de långsiktiga målen brister.

Statskontoret konstaterar också att Riksantikvarieämbetets it-styrning inte har varit strategisk, vilket medför en påtaglig risk för att myndighetens resurser inte används på ett effektivt sätt. Arbetet med it- och systemutveckling är enligt rapporten fördelat mellan flera enheter och avdelningar. De som arbetar med frågorna upplever enligt rapporten att ansvarsfördelningen för it-arbetet är otydlig.

Enligt Statskontoret har Riksantikvarieämbetets arbete med uppföljning mer fokus på vilka insatser och aktiviteter som har genomförts än vad de har bidragit till att uppnå. Myndigheten saknar till stora delar bedömningsgrunder, mått och indikatorer för att kunna analysera resultatet, skriver Statskontoret.

Uppföljningen på övergripande nivå baseras enligt rapporten främst på bedömningar och uppskattningar av måluppfyllelsen. Uppföljningen ger därför inte tillräckligt information om myndighetens resultat. Därmed saknas också goda förutsättningar för en kvalitativ uppföljning och återrapportering till regering och riksdag, anser Statskontoret.

Statskontorets rekommendationer

Till Riksantikvarieämbetet:

• Förtydliga och förenkla den interna styrningen och ledningen genom tydligare och färre prioriteringar

• Se till att resultatredovisningen ger en bättre bild av myndighetens resultat och måluppfyllelse

• Arbeta mer långsiktigt och strategiskt med kompetensförsörjningen

• Bli bättre på att fånga upp målgruppernas behov och kommunicera myndighetens uppdrag och roll

Till regeringen:

• flytta ansvaret för besöksmålen och Visby ringmur till andra aktörer

• följ upp Riksantikvarieämbetets interna utvecklingsarbete i samband med myndighetsdialogerna

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA