Bild: Getty Images

Möjligheten att få föräldraledighet minskade efter AD-dom

KRIMINALVÅRDEN2022-10-11

En dom har minskat möjligheterna till föräldraledighet för de anställda på Kriminalvårdens nationella transportenhet, NTE, enligt facket. ”Den har förstört mycket”, säger Patrik Olsson, fackligt förtroendevald för ST. Men efter diskussioner med arbetsgivaren finns nu förhoppningar om att bedömningarna ska kunna bli något mer frikostiga.

Personalen på Kriminalvårdens nationella transportenhet, NTE, jobbar utifrån ett schema som kan förändras med kort varsel och som ställer stora krav på flexibilitet. Arbetsgivaren anser därför att en föräldraledighet på deltid i början och i slutet av dagen innebär en påtaglig störning av verksamheten.

I stället erbjuds anställda som sökt en sådan föräldraledighet en tillfällig omplacering, som ger dem möjlighet att få ledigt de tider som de ansökt om eller en annan utformning av ledigheten.

Denna praxis har lett till att anställda fått avslag när de velat vara föräldralediga med förkortade arbetsdagar, med hänvisning till att det inte fungerar med deras arbetsuppgifter.

ST har haft en annan inställning och har därför i flera fall valt att stämma arbetsgivaren och låta Arbetsdomstolen avgöra frågan.

I början av 2022 kom domstolens beslut, som gav Kriminalvården rätt – att bevilja föräldraledighet i början eller i slutet av en dag innebär en påtaglig störning av verksamheten, vilket kan vara ett giltigt skäl till avslag.

Ett halvår senare kan Patrik Olsson, som är fackligt förtroendevald för ST på NTE, konstatera att domen fått olyckliga konsekvenser.

– Den har förstört mycket. Sedan domen kom tror jag inte någon fått partiell föräldraledighet för att gå hem tidigare på eftermiddagen. På morgonen är det inte lika svårt, säger han.

Enligt Patrik Olsson ändrade arbetsgivaren plötsligt inställning till föräldraledigheten för några år sedan.

– Jag vet inte vad som föranledde det. Men innan dess hade jag inte hört om att det var några problem. Under den tiden jag själv behövde hämta barnen kunde jag ta ledigt en kvart på eftermiddagen dagarna det behövdes för att vara säker på att kunna sluta i tid.

Han anser själv inte att föräldraledigheter med förkortade arbetsdagar skulle innebära en påtaglig störning för verksamheten.

– Det kanske skulle leda till att de som sköter planeringen får lite mer att göra, men omöjligt är det inte. Det skulle inte vara några problem att ge åtminstone upp till tio anställda den här möjligheten. Men det är min personliga åsikt.

Kriminalvårdens förhandlingschef Ola Nilsson håller inte med om det.

– Eftersom vi inte alltid har kontroll över när dagen avslutas går det inte att planera i förväg. Det finns många okända faktorer, som mottagare, tingsrätten och trafiken. Det skulle i så fall vara genom avbytare, men det är inte rimligt med en sådan funktion, säger han.

Arbetsgivarens förändrade inställning till föräldraledigheten handlar enligt Ola Nilsson om en likabehandlingsprincip. En eller ett par personer skulle kunna få andra uppgifter som gick att kombinera med föräldraledigheten, men inte fler än så.

– Det fungerade när det bara handlade om ett par ledigheter årligen, eftersom man då hade möjlighet att tillfälligt ge andra arbetsuppgifter. Men nu behöver vi ha en tillämpning som är lika för alla och inte handlar om vem som är först till kvarn.

Han är noga med att betona att alla som vill vara föräldralediga i slutet av dagen kommer att få vara det, men då omplaceras tillfälligt till en annan tjänst.

– Och då behåller man anställningsvillkoren man har. Vi har exempelvis ett särskilt transportförartillägg, men det försvinner inte om man blir tillfälligt placerad på ett häkte.

Direkt efter Arbetsdomstolens dom gick Kriminalvården ut med ny information. Den som ville ansöka om föräldraledighet kunde göra det antingen på förmiddagen fram till klockan 13, eller från 13 på eftermiddagen.

Men efter samtal mellan fack och arbetsgivare har de principerna justerats. Parterna har tillsammans arbetat fram ett styrdokument som ska vägleda både den som ansöker om ledighet och den som gör bedömningen.

– Där står det att du har störst chans om du tar heldagar, men det funkar ju inte om barnen har skolplikt. Annars har du allra störst chans om du söker på morgon eller förmiddag, säger Patrik Olsson.

I de fall som är svårare att bedöma går frågan vidare till en ny nationell grupp med representanter från både fack och arbetsgivare, som har uppgiften att avgöra om det går att bevilja ledigheten.

– Det är vi ändå nöjda med, och jag tycker att vi fått till den dialogen på ett bra sätt. Tanken är att alla ska ha en större chans att få den ledighet de vill. Om du jobbar på ett större kontor ska du också ha en större chans att kunna få partiell föräldraledighet i någon form, säger Patrik Olsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA