Nya regler för fotboja i Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2020-11-17
I en promemoria från justitiedepartementet föreslår regeringen nya bestämmelser kring fotboja för övervakning av dömda personer. Syftet är att underlätta och öka möjligheterna att använda fotboja i Kriminalvården.

Kriminalvården har begärt av regeringen att få ökade möjligheter att använda elektronisk övervakning av dömda personer med hjälp av fotboja. Nu föreslår regeringen ändringar i lagen om intensivövervakning med elektronisk kontroll. Meningen med förändringarna är att effekti­visera hanteringen och öka förut­sätt­ningarna för att avtjäna fängelse­straff genom verk­ställig­het med fotboja.

Enligt förslaget ska Kriminal­vården kunna besluta om verk­ställig­het med fotboja utan att den dömde själv ansökt om det. Samtidigt tas regeln om obligatorisk karens efter återfall i brott bort och ersätts med en lämp­lighets­bedöm­ning.

Förslaget innebär också ökade möjlig­heter till kontroll av den som avtjänar fängelse­straff med fotboja. Kriminal­vården ska få besluta om var den dömde får och inte får vistas.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.