Lotsbåt på väg till fartyg i Göteborgs hamn.
Bild: Mostphotos
Lotsbåt på väg till fartyg i Göteborgs hamn.

Sjöfartsverket tappar minst 300 miljoner kronor

SJÖFARTSVERKET2020-04-24

Coronakrisen slår hårt mot Sjöfartsverket. Det statliga affärsverket räknar med ett underskott på minst 300 miljoner kronor på grund av minskade intäkter från farleds- och lotsavgifter. Men än är inga varsel aktuella.

Ett vanligt år har Sjöfartsverket intäkter på drygt två miljarder kronor. De kommer främst från farleds- och lotsavgifter som kryssningsfartyg, färjor och lastfartyg betalar. Men i coronakrisens spår har kryssnings- och färjetrafiken minskat drastiskt, vilket fått till följd att Sjöfartsverket räknar med ett underskott på minst 300 miljoner.

­– De beräkningarna bygger på att krisen avstannar under maj. I värsta fall, om krisen skulle pågå året ut, handlar det om ett tapp på 425 miljoner, säger Magnus Stephansson, finansdirektör på Sjöfartsverket.

Ett annat statligt affärsverk, Luftfartsverket, varslade i förra veckan 500 anställda om uppsägning. Men några varsel är ännu inte aktuellt på Sjöfartsverket, enligt Magnus Stephansson.

– Luftfartsverkets varsel berör så vitt jag förstår personer som inte behövs i verksamheten. Den situationen befinner vi oss inte i. Sjöfartsverket har fortfarande en omfattande verksamhet som fortlöper och jag kan inte se var vi skulle kunna varsla.

Samtidigt poängterar Magnus Stephansson att den obalans som nu skapas mellan intäkter och utgifter skapar stora problem för Sjöfartsverket, som redan innan coronakrisen hade en ”låg ekonomisk förmåga”.

– Sjöfartsverket har dragit med dålig ekonomi i flera år och har en balansräkning som är helt urholkad. Hade vi varit ett privat företag så hade vi haft mycket stora problem just nu.

Sjöfartsverkets beräkningar av krisens ekonomiska följder har gjorts i dialog med regeringen.

– Vi hoppas finnas med i höstens budgetproposition, annars vet jag inte hur det ska gå, säger Magnus Stephansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Coronakrisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA