Skarp JK-kritik mot Polisens rättsenhet i Bergslagen

POLISEN2022-04-14

Justitiekanslern, JK, riktar allvarlig kritik mot Polismyndighetens rättsenhet Bergslagen. Kritiken gäller allmänt långa handläggningstider samt hanteringen i några specifika ärenden.

JK har granskat handläggningen av ärenden om omhändertagande av vapen och återkallande av vapentillstånd vid Polismyndighetens rättsenhet i Bergslagen. Granskning­en har enligt ett pressmeddelande haft ett rättssäkerhetsperspektiv och de frågor som stått i fokus har främst varit handläggningstider, kommunikation, beslutsmotiveringar, dokumen­tation samt i ett övergripande perspektiv beslutens enhetlighet i sak. JK har granskat varje led av handläggningen, från det inledande omhändertagandet av vapen till det avslutande beslutet om inlösen av vapnet.

Anledningarna att omhänderta ett vapen och återkalla ett vapentillstånd har varierat i de granskade ärendena. I två av tre fall har åtgärderna motiverats av medicinska skäl. Bland de återstående är det brottsmisstankar, men också exempelvis felaktig förvaring av vapnet som legat bakom. Missbruk av alkohol eller narkotika har enligt pressmeddelandet också funnits med i bilden i vissa fall.

Enligt granskningen har handläggningen vid rättsenhet Bergslagen i vissa avseenden fungerat väl, skriver JK. Men det finns stora problem med långsam handläggning. Det gäller framför allt tiden mellan omhändertagande av vapen och återkallande av vapentillståndet samt handläggningens avslutande fas med värdering och inlösen av vapnet.

I beslutet uttalar JK allvarlig kritik mot rättsenhet Bergslagen för den långsamma handläggningen. Vidare får rättsenheten kritik för hanteringen i vissa andra avseenden i några specifika ärenden. Det gäller bland annat några fall där omhändertagandet gjorts på grund av misstanke om brott. JK är kritisk till att beslaget fortsatt trots att brottsmisstanken fallit i och med en frikännande dom eller ett beslut om att lägga ned förundersökningen. Även när en misstanke om brott föranleder ett omhändertagande av den brottsmisstänktes vapen bör prövningen ske omgående, skriver JK.

”Särskilt anmärkningsvärt är det att polisen i (ett) ärende väntat fyra månader med att pröva om omhändertagandet skulle bestå på en ny grund, trots vetskap om en frikännande dom som redan var tre månader gammal när polisen fick kännedom om den”, skriver JK i beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA