Skatteverket lägger ned fler kontor

SKATTEVERKET2015-03-16
Skatteverket vill lägga ned fler kontor. Hur många och vilka har man ännu inte redovisat. Enligt STs avdelningsordförande Ing-Marie Sandin tar myndigheten i praktiken inga regionalpolitiska hänsyn.

Skatteverket skriver i ett förslag om sin långsiktiga inriktning att man behöver minska antalet kontorsorter från de 47 som finns i dag. Listan över vilka kontor myndigheten vill lägga ned har ännu inte presenterats personalen och de fackliga organisationerna.

Under åren 2008-2010 drog Skatteverket ned kraftigt på sitt kontorsnät. Då försvann skattekontor från 61 orter.

Att man nu vill fortsätta att skära beror enligt inriktningsförslaget på att alla kontor ska vara ”bärkraftiga”, vilket bland annat anses kräva att de har 4-5 sektioner för företagsbeskattning. Företagsbeskattning kategoriseras som ett ”geografinära” arbetsområde, vilket betyder att skattehandläggarna besöker företag inom ett visst geografiskt område.

Samtidigt sägs att andra arbetsuppgifter som inte är geografiskt bundna normalt ska läggas på samma orter som arbetar med företagsbeskattning. Enligt förslaget ska Skatteverket finnas på de flesta större orter och regionala centra med närhet till ett universitet eller en högskola.

STs avdelningsordförande Ing-Marie Sandin tycker att förslaget är dåligt underbyggt.

– Det är uppbyggt från grundtanken att de vill ha färre kontor. Det sägs att vi ska vara företagsnära, men det finns företag även på mindre orter. Man kan också välja att ha annan verksamhet på sådana ställen.

Hon tycker att politikerna borde ha mer att säga till om när det gäller statliga myndigheters kontorsnät.

– Det borde finnas ett regionalpolitiskt intresse av att ha statlig verksamhet på fler orter. Det här är bra jobb.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Realist (ej verifierad) tis, 03/17/2015 - 15:43
Skatteverket tar heller inte hänsyn till att de stora kontoren redan idag har väldigt hög personalomsättning. Detta innebär att någon kompetens inte alls byggs upp på större kontor. Det är snarare så att kompetensen finns på de mindre kontoren eftersom personalen stannar längre och hinner bygga upp och använda sin kompetens. Vill man bedriva en billigare, bärkraftigare och mera hållbar verksamhet så bör man satsa på kontoren ute i landsbygden.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.