Ständiga cyberangrepp mot Sverige

IT-SÄKERHET2020-06-04
Svenska företag och statliga myndigheter är oavbrutet utsatta för cyberangrepp. Därför är det en nationell angelägenhet att skydda sig mot sådana. Det är budskapet i två gemensamma rapporter till regeringen från flera myndigheter.

Försvarets radioanstalt, FRA, Försvarsmakten, Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, och Säkerhetspolisen, Säpo, har regeringens uppdrag att förbereda inrättandet av ett nationellt cybersäkerhetscenter under 2020. Tillsammans med Polismyndigheten har de fyra myndigheterna nu tagit fram två rapporter som underlag för det fortsatta arbetet. Den ena behandlar aktuella hot mot cybersäkerheten och den andra innehåller förslag till säkerhetsåtgärder.

Att skydda sig mot cyberangrepp från kvalificerade hotaktörer är enligt rapporterna en nationell angelägenhet. Bland de svenska mål som utsätts för cyberangrepp finns verksamheter som är väsentliga för samhällets grundläggande funktioner, på kort eller lång sikt.

Cyberangrepp mot svenska mål utförs både av statliga aktörer och kriminella grupper. De statliga aktörerna är oftast nationella underrättelse- och säkerhetstjänster eller aktörer med kopplingar till dessa. Cyberangrepp är en metod för att nå olika nationella intressen. Det kan handla om utrikes- och säkerhetspolitiska fördelar, gynna den egna forskningen och företagen, eller underlag för påverkansoperationer. Cyberangrepp från statliga aktörer mot svenska mål pågår enligt rapporterna ständigt.

Också cyberangrepp i syfte att genomföra industrispionage mot svenska mål är enligt rapporterna en del av vardagen. Angreppen innebär att svenska företag som utvecklar ny teknik kan komma att konkurreras ut av sina egna lösningar som stulits av statliga aktörer.

Internationell och gränsöverskridande cyberkriminalitet finns där det finns möjligheter att tjäna pengar. Kriminella söker genom minsta möjliga risk erhålla största möjliga avkastning, skriver  myndigheterna. Men olika typer av kriminella aktiviteter drabbar inte bara företag utan också myndigheter och deras leverantörer. Det innebär att kriminaliteten kan drabba verksamheter med höga skyddsvärden.

Enligt rapporterna saknas det i Sverige tillräcklig kompetens inom cybersäkerhetsområdet. Det finns ett högt tekniskt kunnande, men inte i tillräcklig mängd för att möta behovet. Arbetsgivare behöver öka sina insatser för att rekrytera, utveckla och behålla personal med denna kompetens. Det finns också behov av att höja grundkompetensen och medvetenheten om cybersäkerhet hos samtliga medarbetare, skriver man.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.