Sverige klättrar i rankning om öppna data

DIGITALISERING2021-02-09

Sverige har på 20 månader gått från plats 23 till plats 16 i EU-kommissionens rankning av arbetet med öppna data. Det framgår av en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till regeringen.

Digg har lämnat sin slutrapport till regeringen om sitt uppdrag att öka den offentliga förvaltningens förmåga att tillgängliggöra öppna data. Under de 20 månader projektet har pågått har Sverige klättrat på EU-rankningen, mer än tredubblat antalet datamängder på Sveriges dataportal och ökat stödet till offentlig förvaltning att tillgängliggöra sin öppna data, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Brist på tillgänglig öppna data gör enligt Digg att Sverige går miste om möjligheter till tillväxt, utveckling och effektivisering i näringslivet. Den offentliga förvaltningen går i sin tur miste om ökad effektivisering och transparens. Det uppdrag Digg nu redovisar har handlat om att förbättra förutsättningarna för landets kommuner, regioner och myndigheter att göra sin data tillgänglig, så att andra kan använda den.

En effekt är att Sverige klättrat från plats 23 till plats 16 i EU-kommissionens årliga Open Data Maturity Report, som beskriver hur arbetet med öppna data utvecklas i Europa.

Under projektet har en ny nationell dataportal lanserats, Sveriges dataportal. Det har också tagits fram en digital plattform, challengesgov.se, för innovationstävlingar, hackatons och pilotverksamhet. Digg har också tagit fram och publicerat principer, vägledningar och rekommendationer för att öka den offentliga förvaltningens egen förmåga att tillgängliggöra sina data.

Enligt Digg är det nu viktigt att regeringen säkrar en tydlig styrning och samordning av den förvaltningsgemensamma datapolitiken. Sveriges dataportal behöver också fortsätta utvecklas som en del i den nationella digitala infrastrukturen. Digg ser också ett behov av att fortsätta främja innovation och artificiell intelligens, AI, inom förvaltningen, men för det krävs nya regeringsbeslut.

Enligt myndigheten behöver ett nationellt AI-center inrättas för att stötta den offentliga förvaltningen. Ett nationellt center skulle enligt myndigheten säkerställa användningen av AI på ett etiskt, robust, tillförlitligt, skalbart och säkert sätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA