Vårdreform kan stänga SiS-hem

SIS2023-05-02

En utredning har föreslagit att den statliga missbrukarvården i Statens institutionsstyrelses regi ska läggas ned och att regionerna ska ta över ansvaret. ST är motståndare till förslaget. ”Patienter kommer att fara illa”, säger Thord Jansson, avdelningsordförande för ST inom Statens institutionsstyrelse.

Statens institutionsstyrelse, SiS, ansvarar i dag för all tvångsvård av vuxna missbrukare i Sverige. Beslut om tvångsvård fattas av domstol enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM.

I sitt betänkande, som lades fram tidigare i år, föreslår den statliga Samsjuklighetsutredningen att regionerna ska sköta all vård av missbrukare, även tvångsvården.

Utredningens förslag skulle innebära att de elva LVM-institutionerna inom SiS läggs ned i takt med att regionerna tar över, en process som enligt förslaget ska inledas nästa år och avslutas vid årsskiftet 2026/2027. Om det sker berörs omkring 830 tillsvidareanställda samt 400 vikarier och timanställda.

Reformen motiveras i korthet med att hjälp till missbrukare ska samordnas och ha så få övergångar som möjligt mellan olika vårdgivare. Utredaren Anders Printz bedömer att eftervården brister i dag och att samarbete med psykiatrin ofta helt saknas. Enligt utredningen kan den regionalt drivna psykiatriska vården ge bättre stöd till personer som både är missbrukare och har psykiatriska diagnoser – ett vanligt tillstånd.

I den sammanhållna vårdkedja som utredningen skisserar ska vård under tvång endast pågå under några få veckor, betydligt kortare tid än en genomsnittlig vistelse på ett av SiS LVM-hem. I övrigt ska vården ske på frivillig basis.

Förslaget är ute på remiss, och SiS har ännu inte lämnat sitt svar. ST och förbundets avdelning inom SiS tänker också skriva ett remissvar, trots att det inte efterfrågats av Regeringskansliet.

– Det var lite märkligt att varken fackförbunden eller TCO fick förslaget på remiss trots att vi är berörda, säger Thord Jansson, ordförande för ST inom SiS.

Även om svaret ännu inte formulerats, står det klart att det kommer att vara negativt. Det handlar inte bara om att arbeten försvinner på myndigheten, försäkrar Thord Jansson.

– Det är klart som tusan att det är bekymmersamt att bli av med jobbet. Men som behandlare blir jag ännu mer oroad över att patienter kommer att fara illa. Det kommer många larmsignaler om att det inte fungerar inom psykiatrin, säger han.

Thord Jansson påpekar att SiS har klienter som är så utåtagerande att de inte tas emot av psykiatrin. Den situationen kan förvärras om ungdomar på SiS ungdomshem – som ofta ingår i kriminella gäng – i ett senare skede i livet hamnar i LVM-vården.

Han ifrågasätter också att de 21 regionerna kommer att kunna erbjuda likvärdig vård.

– När SiS har ansvaret är det en huvudman och inte 21, och vi har byggt upp en fungerande verksamhet, säger Thord Jansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA