Vill få bort professorer ur högskolestyrelser

HÖGSKOLAN2022-03-14

Det är dags att förändra styrelsesättet för de svenska universiteten, anser Leif Lewin, professor emeritus i statskunskap. Ut med professorer och lärare ur styrelserna och låt statens företrädare bestämma tillsammans med rektor, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Universitetens ­styrelser bör bestå enbart av allmän­representanter utsedda av regeringen samt av rektor, gärna med något färre ledamöter än i dag. Rektor skulle ensam före­träda universitetets interna synpunkter och intressen och rektors­rollen därigenom bli ännu mera central, skriver professor emeritus i statskunskap Leif Lewin i Dagens Nyheter.

Styrelsens uppgift ska, vid sidan av att planera verksamheten, vara att skapa förtroende bland medborgarna. Detta är något som bör sägas klart och frimodigt, skriver Leif Lewin.

”Styrelserepresentanter får sitt mandat av sin uppdragsgivare, i det här fallet regeringen och ytterst svenska folket. Uppgiften är att anlägga ett helhets­perspektiv och förverkliga riksdagens och högskolelagens intentioner. Ämnesföreträdande professorer har enligt min erfarenhet dålig kompetens för detta uppdrag. Sällan slår särintressena tydligare igenom än i fakultets­politiken”, skriver Leif Lewin.

Inflytandet från professorer och andra lärare bör kanaliseras på annat sätt, anser Leif Lewin. Han förordar att varje universitet inrättar en senat bestående av universitetslärare och studenter, där lärarna har majoritet. Varje år bör rektor lämna en kortfattad verksamhets­berättelse till senaten. Om berättelsen inte godkänns av senaten, ska senaten med kvalificerad majoritet kunna avsätta rektor.

”Givetvis får man utgå från att avsättning blir en ytterst ovanlig händelse men det är viktigt att veta i förväg hur det ska gå till om det blir nödvändigt, medan dagsläget utmärks av anmärkningsvärd valhänthet och förvirring. En senat, men med en mera blygsam roll, finns redan vid några universitet men den ordning jag föreslår vore en stor förändring”, skriver Leif Lewin.

Senaten skulle också kunna fungera som valberedning vid rektorsvalet, menar han. Då skulle valet i realiteten beredas av lärarna och inte av en blandning av allmänrepresentanter och lärarrepresentanter. Och precis som nu skulle rektor formellt förordnas av regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA