Annons:

Ekonomi

Ämne:Ekonomi
Här hittar du de artiklar Publikt publicerat om Ekonomi. Du kan även följa vad Publikt skriver om Ekonomi genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
StatsförvaltningNyhetDen statliga internrevisionen fungerar i huvudsak bra, rapporterar Ekonomistyrningsverket, ESV, i sin årliga redovisning. Men var tredje myndighet har inte analyserat behovet av resurser till internrevisionen, påpekar ESV.
FACKETNyhetEn skattereduktion på 25 procent av fackföreningsavgiften införs 1 juli, om regeringen får som den vill. ST-medlemmar som tjänar över 25 000 kronor i månaden får därmed 768 kronor lägre förbundsavgift per år.
EUNyhetUnder de två decennier som Sverige varit medlem i EU har statens totala utgifter minskat kraftigt, från första till sjunde plats bland EU-länderna. Det rapporterar Europaportalen.
DigitaliseringNyhetResfria digitala möten sparar både tid och pengar för de myndigheter som tillämpar dem. Samtidigt minskar myndigheterna sin klimat- och miljöpåverkan. Det rapporterar Ekonomistyrningsverket, ESV.
RiksrevisionenNyhetFinanspolitikens avvägning i förhållande till konjunkturen och kommunernas behov av statsbidrag behöver bli tydligare i regeringens ekonomiska propositioner och statens årsredovisning, anser Riksrevisionen.
ArbetsmiljöNyhetBrister i arbetsmiljön kostar varje år 164 miljarder kronor eller fyra procent av Sveriges bruttonationalprodukt, BNP. Det framgår av en internationell forskningssammanställning.
StatsförvaltningNyhetI ett remissvar ställer sig Ekonomistyrningsverket, ESV, bakom förslagen att öka samordningen av statens utbetalningsfunktioner. Syftet är att minska fel och fusk.
STATSBUDGETENNyhetSTs ordförande Britta Lejon välkomnar flera av regeringens budgetförslag. Men hon saknar förslag för att stärka statsförvaltningen och oroas över neddragningarna på Migrationsverket.
StatsbudgetenNyhetFinansminister Magdalena Andersson, S, presenterar reformer för närmare 44 miljarder kronor inför valåret 2018. Några av de tyngsta inslagen är höjda barnbidrag, sänkt skatt för pensionärer och satsningar på Polisen.
MigrationsverketNyhetRiksrevisionen kritiserar Migrationsverkets system för ersättningar till kommunerna för kostnader för mottagande av asylsökande och nyanlända. Dyrt, omodernt och krångligt, anser Riksrevisionen.
SpårtrafikNyhetNu har Arriva beslutat att säga upp 60 konduktörer på Nockebybanan och Tvärbanan. De blir arbetsbefriade från nästa vecka. ”Många är chockade och ledsna”, säger STs förtroendevalda Elias Hedlund.
StatsbudgetenNyhetPolisen, försvaret och skolan får tillskott i vårändringsbudgeten. När finansminister Magdalena Andersson, S, presenterade budgeten tog hon särskilt upp det dödliga våldet och att gängkriminaliteten kryper ned i åldrarna som motiv för att tillföra Polisen 700 miljoner kronor i år.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket ska krympa under de närmaste två åren. Förhandlingarna om neddragningar har börjat, men ST flaggar nu för att de inte fungerar. Sanna Norblad, STs avdelningsordförande, efterlyser en övergripande plan.
EKONOMINyhetTCO har tecknat ett avtal med Danske bank om rabatter på lån för ST-medlemmar och medlemmar i de andra TCO-förbunden. Enligt TCO är avtalet mer förmånligt än tidigare avtal med andra banker.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, går ut med en efterlysning för att hitta myndigheter som effektiviserat sin verksamhet. Avsikten är att sprida goda exempel inom statsförvaltningen.
Prenumerera på