Annons:

Ett tjugotal blir uppsagda vid Högskolan i Skövde

HÖGSKOLAN2025-05-19

Högskolan i Skövde säger upp 21 anställda på grund av ett ekonomiskt underskott, vilket Universitetsläraren var först att rapportera om. ”Tack och lov är vi inte så drabbade men skolan som helhet är det”, säger ST-sektionens ordförande Sonja Nohlgren till Publikt.

I mitten av januari varslade Högskolan i Skövde om personalneddragningar motsvarande 25 tjänster. Efter fackliga förhandlingar och omplaceringar blir nu 21 personer uppsagda på grund av arbetsbrist.

Orsaken är en sämre ekonomi. Förra året redovisade man ett underskott på 23 miljoner kronor trots besparingar i form av uppsagda hyreskontrakt och restriktivitet med nyanställningar. Men kostnaderna för lokaler, löner, pensionsavsättningar och it-infrastruktur har ändå ökat, och det har inte fullt ut kompenserats av uppräknade anslag och forskningsmedel.

I förhandlingar mellan parterna var Saco-S oeniga, bland annat om kretsindelningen, rapporterar Universitetsläraren. Det var dock inte ST, förklarar Sonja Nohlgren, sektionsordförande för ST inom Högskolan i Skövde.

– Nej, det var vi inte. Vi har bara en person från ST som är uppsagd, men i vilket fall så är det allvarligt när medarbetare sägs upp. För Saco-S är det jobbigt såklart och vi har varit med och stöttat och hjälpt dem.

Det är huvudsakligen lärare som berörs av uppsägningarna medan STs medlemmar främst jobbar inom verksamhetsstöd.

– Det är klart att man även inom verksamhetsstöd känner till vilka de andra drabbade personerna är. Tack och lov är inte vi så påverkade, men skolan som helhet är det.

Hon berömmer arbetsgivaren för hur man hanterat processen.

– De har gjort det bra, arbetsgivaren har följt förhandlingsordningen. Det har gått helt enligt tidsplanen och de har informerat alla som varit involverade, säger Sonja Nohlgren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA