Annons:

Hot och våld

Ämne:Hot och våld
Här hittar du de artiklar Publikt publicerat om Hot och våld. Du kan även följa vad Publikt skriver om Hot och våld genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
HÖGSKOLANNyhetHatattacker mot forskare och lärosäten har blivit mer organiserade och kräver åtgärder från både regeringen och akademin. Det säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, efter ett möte med företrädare för universitet och högskolor.
spårtrafikNyhetNu drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetEn anställd inom Statens institutionsstyrelse, SiS, som hotats av en klient, kom överens med arbetsgivaren om att ett larm skulle installeras i bostaden. När det blev dyrare än förväntat fick den anställde betala en del själv. När klienten senare släpptes meddelade inte SiS den anställde. Nu har huvudskyddsombudet anmält saken till Arbetsmiljöverket.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
KriminalvårdenNyhetI samband med onsdagens posthantering fick två medarbetare på Skänningeanstalten någon slags vitt pulver på sig. Ingen skadades och situationen stabil, enligt anstaltens chef Johan Molinder.
DOMSTOLARNANyhetUnder förmiddagen utrymdes Uppsala tingsrätt efter att ett hot inkommit via mejl. Vid lunchtid kunde personalen dock återvända till jobbet, skriver Domstolsverket i ett pressmeddelande. Även Linköpings tingsrätt har tagit emot liknande hot.
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetVar femte dansk kriminalvårdare som utsatts för hot och våld på jobbet utvecklar symtom på posttraumatiskt stressyndrom, enligt en dansk studie. Svensk kriminalvård skulle behöva mer kunskap om problemet, anser ST-företrädaren Joachim Danielsson.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
SpårtrafikenNyhetTågvärdar som utrustas med kroppskameror upplever sig mer trygga på jobbet, visar en pilotstudie som Arriva har gjort bland sina anställda. Studien är dock liten och inte fullt utvärderad.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetFörra veckan fick två anställda på Arbetsförmedlingen i Järfälla uppsöka akutsjukvård efter att ha blivit misshandlade av en arbetssökande. ”Känslan är att den här typen av hot och våld har ökat de senaste åren”, säger Mattias Gustafsson, centralt huvudskyddsombud på myndigheten.
Göteborgs universitetNyhetPolisen har sprängt den misstänkta bomb som hittades utanför Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet i morse. "Det är rädsla, oro, sorg och ilska", säger sekretariatets föreståndare Maria Gröönros till Publikt.
ArbetsmiljöNyhetEnligt en ny rapport från Afa Försäkring orsakas mer än vart tionde olycksfall i arbetet av hot och våld i samband med jobbet. Många av dem som råkat ut för allvarliga arbetsolycksfall har utsatts för rån.
SpårtrafikenNyhetDet nya blågröna styret i Stockholms län glömmer de anställda i kollektivtrafiken, skriver ST i ett pressmeddelande. Förbundsordförande Britta Lejon kritiserar den nya landstingsledningen för att enbart ha fokus på vården när personalens situation beskrivs.
Prenumerera på