Annons:

Arbetsmiljöverket ska inspektera länsstyrelserna

LÄNSSTYRELSERNA2025-05-20

Nu inleder Arbetsmiljöverket en omfattande granskning av hot, våld och annan otillåten påverkan mot offentliganställda tjänstemän. I år riktas insatserna mot länsstyrelsernas och kommunernas tillsynsverksamhet. Under början av nästa år kommer andra statliga verksamheter att granskas.

Arbetsmiljöverket kommer under 2025 att inspektera länsstyrelsernas och kommunernas arbete med att förebygga risker för för hot och våld på jobbet. Hot och våld kan innebära stark psykisk påfrestning och ökad risk för ohälsa – och utgör i förlängningen även ett hot mot demokratin, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Vi ser flera signaler i samhället som tyder på att de här problemen ökar, och att de nu är en del av vardagen för många offentliganställda tjänstemän. Det är oroväckande, framför allt för att det kan innebära en stark psykisk påfrestning för den som blir direkt utsatt, men även oron över att kunna bli utsatt kan påverka arbetsmiljön negativt”, kommenterar projektledaren Eric Storbjörk Arbetsmiljöverkets inspektionsplaner i ett pressmeddelande.

Offentliganställda tjänstemän kan enligt Arbetsmiljöverket utsättas för otillåten påverkan från exempelvis medborgare eller vårdtagare som agerar i affekt, liksom från politiker inom organisationen som vill påverka beslut. Men det förekommer även påverkansförsök från systemhotande aktörer som har mer långtgående motiv, såsom kriminella grupperingar.

Regeringen har föreslagit flera lagändringar i syfte att stärka skyddet för offentliganställda. Bland dessa finns utökade möjligheter till sekretess, skärpta straff för hot och våld mot tjänsteman samt ett nytt brott: förolämpning mot tjänsteman.

”Förhoppningsvis innebär det att även arbetsgivare uppmärksammar dessa problem och vidtar åtgärder. Offentliganställda tjänstemän har precis som alla andra arbetstagare rätt till en god arbetsmiljö”, understryker Eric Storbjörk.

Totalt planerar Arbetsmiljöverket att genomföra 700 inspektioner under 2025. Inspektionerna riktas bland annat mot länsstyrelser med verksamheter som djurskydd, annan tillsyn och tillståndshandläggning. Nästa år ska andra statliga myndigheter inspekteras.

Enligt en rapport från Jordbruksverket från 2024 har fyra av fem av länsstyrelsernas djurskyddshandläggare utsatts för hot i tjänsten, och en av tre för våld eller försök till våld. Mer än nio av tio av de svarande upplevde att de har blivit utsatta för försök att påverka myndighetsutövningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.