Annons:

Ny utbildning ska förebygga otillåten påverkan

STATSFÖRVALTNING2025-05-19

Statskontoret har fått regeringens uppdrag att ta fram en webbutbildning om otillåten påverkan. Syftet är att stärka förvaltningens kunskap om otillåten påverkan. ”Ett högt riskmedvetande måste vara en självklar del av vardagen”, betonar civilminister Erik Slottner, KD.

Otillåten påverkan är en allvarlig utmaning för den offentliga förvaltningen, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför ska motståndskraften mot sådan påverkan stärkas.

I grunden handlar det enligt pressmeddelandet om att säkerställa att offentlig förvaltning vilar på grundläggande demokratiska principer om likabehandling och rättssäkerhet. Anställda inom förvaltningen har en viktig roll i att tillämpa och värna dessa principer i sitt dagliga arbete, konstaterar regeringen.

”I en tid av komplexa hot måste ett högt riskmedvetande vara en självklar del av vardagen. Den här utbildningen skapar en gemensam kunskapsgrund om otillåten påverkan och ger medarbetarna verktyg att identifiera och stå emot påverkansförsök. Det stärker den offentliga förvaltningens förmåga att effektivt förebygga och motverka sådana angrepp”, understryker Erik Slottner i pressmeddelandet.

Med uppdraget till Statskontoret vill regeringen att anställda i myndigheter under regeringen, kommuner och regioner ska få tillgång till en webbaserad utbildning. Den ska ge praktiskt tillämpbar kunskap om otillåten påverkan och dess konsekvenser, samt hur påverkansförsök kan förebyggas, identifieras och hanteras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA