Annons:

Bild: Fredrik Hjerling

ST välkomnar förslag för ökad säkerhet på förvar

MIGRATIONSVERKET2025-05-07

Regeringen vill ge Migrationsverket större möjligheter att kontrollera människor på förvar, i syfte att hindra införsel av narkotika och vapen. ”Det här är något medlemmarna vill ha för att öka säkerheten”, säger ST-företrädaren Anna Ahnlund.

Förslagen i regeringens proposition innebär bland annat att kroppsvisitationer och kontroll av försändelser ska få göras vid en lägre misstankegrad än i dag. Migrationsverket ska också få undersöka de förvarstagnas rum.

Regeringen föreslår även att myndigheten ska kunna besluta om allmänna inpasseringskontroller och hålla besökare avskilda från en förvarstagen person, till exempel med en glasruta.

Bakgrunden är att Migrationsverket länge påtalat problem med säkerheten och ordningen på förvaren. Enligt myndigheten är insmugglad narkotika det största problemet, men även vapen förekommer. Myndighetens uppfattning är att sammansättningen av gruppen förvarstagna har förändrats och att många i dag är missbrukare eller har en kriminell livsstil.

Propositionen bygger på en utredning som presenterades förra året, och flera remissinstanser var kritiska. Bland annat varnade Röda korset för att förvaren skulle bli mer fängelselika, vilket skulle leda till en sämre miljö för dem som vistas där. Men regeringen anser att striktare kontroller mot narkotika och vapen tvärtom bidrar till trygghet och ordning.

Anna Ahnlund i avdelningsstyrelsen för ST inom Migrationsverket säger att även facket länge tryckt på för ändrad lagstiftning för att förbättra säkerheten och arbetsmiljön.

– Genom åren har det blivit mer narkotika och fler problem. Vi har dessvärre haft incidenter där medarbetare blivit hotade till livet, säger hon.

Under senare tid har också gängkriminella placerats i förvar i väntan på utvisning, framhåller Anna Ahnlund.

– Det ska finnas en möjlighet att göra säkerhetsplaceringar i Kriminalvården, exempelvis av våldsamma personer som inte är lämpade att sitta i förvar. Men det har hänt att vi inte har kunnat göra det för att Kriminalvården har fullt.

Migrationsverkets förvar

Förvar är låsta boenden som drivs av Migrationsverket. Flertalet förvarstagna är på förvaren i avvaktan på utvisning. År 2023 var omkring 3 000 personer i förvar kortare eller längre tid. Över 90 procent var män.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA