Annons:

Mänskliga rättigheter

Ämne:Mänskliga rättigheter
Här hittar du de artiklar Publikt publicerat om Mänskliga rättigheter. Du kan även följa vad Publikt skriver om Mänskliga rättigheter genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
Mänskliga rättigheterNyhetAtt ta hänsyn till FNs vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter är utmaningar i statens arbete, konstaterar Statskontoret efter en analys. Regeringen bör enligt myndigheten agera för att öka efterlevnaden.
Mänskliga rättigheterNyhetFörsäkringskassans arbete med mänskliga rättigheter ska bli förebild för andra statliga myndigheter. Regeringen har därför uppdragit till Försäkringskassan sprida sina erfarenheter och kunskaper.
FackligtNyhetST och fem andra fackförbund i Sverige vill lyfta frågan om mens till en global nivå. ”På många håll pekas personer som menstruerar ut som orena och nekas rätt till arbete under de dagar blödningen pågår", skriver sex förbundsordföranden i en debattartikel i Dagens Arena.
KriminalvårdenNyhetDet går inte en vecka utan att någon försöker ta sitt liv i ett svenskt häkte. Det visar Kriminalvårdens statistik som SVT ställt samman. Den internationella kritiken mot svenska häkten är omfattande.
Mänskliga rättigheterNyhetAntalet anmälningar till Europadomstolen ökar efter ett par års nedgång, uppger Europaportalen. Vid Europadomstolen avgörs brott mot Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.
KriminalvårdenNyhetAndelen häktade i Sverige som har restriktioner, och isoleras minst 22 timmar per dygn, har inte minskat, konstaterar Brå, Brottsförebyggande rådet. Trots att Sverige fått omfattande kritik för detta.
Mänskliga rättigheterNyhetFNs kommitté för mänskliga rättigheter kritiserar återigen Sverige för att konventionen inte införlivats med svensk lag. Kommittén uttrycker stark oro för att bland andra romer diskrimineras i Sverige.
Barns rättigheterNyhetSverige har inte på allvar följt FNs barnkonvention. Barns rättigheter har inte varit i fokus för myndigheterna. Det anser Barnrättighetsutredningen, som nu föreslår att konventionen införlivas med svensk lag.
BarnNyhetFNs barnrättskommitté kritiserar i en rapport Sverige för att inte följa barnkonventionen. På ett antal punkter riktas kritik mot hur barns rätt tas till vara i Sverige.
Mänskliga rättigheterNyhetSverige måste göra mer för att få bukt med främlingsfientligheten. Det anser FNs råd för mänskliga rättigheter efter en granskning. Rådet listar 208 åtgärder som Sverige borde vidta.
Mänskliga rättigheterNyhetFN riktar skarp kritik mot hur Sverige hanterar mänskliga rättigheter. Inför ett offentligt förhör i dag har FN tagit fram en rapport som på punkt efter punkt visar att Sverige inte lever upp till kraven.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan måste bli mer självständig och mindre beroende av regeringens initiativ i sitt arbete med mänskliga rättigheter. Det kommer ISF fram till efter en granskning.
HongkongNyhetProtestledarna i Hongkong uppmanar nu demonstranterna att dra sig tillbaka. Situationen har blivit för farlig, säger de. Protestledarna uppger också att de ska överlämna sig till polisen, rapporterar Ekot.
ArbetslivsprisetNyhetStiftelsen Tryggare Sverige får STs arbetslivspris 2014. Enligt motiveringen har stiftelsen lyckats belysa trygghetens betydelse för demokratin och rättssäkerheten.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har uppdragit till Uppsala universitet att ta fram ett program för kompetensutveckling för statlig personal när det gäller mänskliga rättigheter.
Prenumerera på