ST motionerar om mens i global organisation

FACKLIGT2017-04-04

ST och fem andra fackförbund i Sverige vill lyfta frågan om mens till en global nivå. ”På många håll pekas personer som menstruerar ut som orena och nekas rätt till arbete under de dagar blödningen pågår”, skriver sex förbundsordföranden i en debattartikel i Dagens Arena.

Att tala om mens är en facklig uppgift, precis på samma sätt som man talar om andra hinder och förtryck. Det menar STs ordförande Britta Lejon och ordförandena för Kommunal, Akademikerförbundet SSR, Vision, Vårdförbundet och Seko.

De vill lyfta frågan om mens till den globala fackliga organisationen för offentliga tjänster, Public Services International, PSI.

Därför har de sex fackförbunden tillsammans med övriga nordiska fack inom sektorn skrivit en motion inför PSIs kongress i höst.

”Så länge som menstruation leder till ojämlika förutsättningar för skolgång och i arbetslivet, så länge som bristande arbetsmiljö och arbetsorganisation innebär hälsorisker för den som menstruerar, så kommer menstruation att vara en facklig fråga för oss”, skriver de.

Som ett första steg vill de utreda problem och behov. Därefter är tanken att föreslå lösningar.

”Ingen ska behöva nedvärderas, kränkas eller riskera sin hälsa för att den menstruerar”, skriver de i Dagens Arena.

Bild: Getty Images

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA