Institut för mänskliga rättigheter föreslås

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER2020-09-22
Regeringen vill under nästa år inrätta ett särskilt institut för mänskliga rättigheter. Det framgår av budgetpropositionen. Regeringen hoppas på en bred parlamentarisk uppslutning.

”I tider när de mänskliga rättigheter allt oftare ifrågasätts är det viktigare än någonsin att det finns strukturer som främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna”, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Regeringens förslag bygger på att Sverige både internationellt och nationellt åtagit sig att inrätta ett institut för mänskliga rättigheter.

Enligt förslaget ska det nya institutet ha till uppgift att främja säkerställandet av de mänskliga rättigheterna, och utifrån författningsreglerade uppgifter undersöka och rapportera om hur de mänskliga rättigheterna respekteras och genomförs i Sverige.

”För att säkerställa full respekt för Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter behövs en sammanhållen struktur för att främja och skydda de mänskliga rättigheterna. Institutet för mänskliga rättigheter kommer att vara en viktig del i den strukturen”, skriver regeringen.

I budgeten satsas 25 miljoner kronor under 2021. För åren därefter räknar regeringen med att 50 miljoner kronor årligen ska avsättas till institutet, som föreslås inrättas under 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.