FN-kommitté kritisk mot Sverige

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER2016-03-31

FNs kommitté för mänskliga rättigheter kritiserar återigen Sverige för att konventionen inte införlivats med svensk lag. Kommittén uttrycker stark oro för att bland andra romer diskrimineras i Sverige.

Kommittén för mänskliga rättigheter skriver i sin rapport att svenska domstolar sällan åberopar FNs konvention om de mänskliga rättigheterna. Svenska kommuner och andra lokala myndigheter tycks sakna tillräckliga kunskaper om konventionen. Därför föreslår kommittén på nytt att Sverige fullt ut arbetar in konventionens regler i den svenska lagstiftningen.

Kommittén är också oroad över rapporter om diskriminering av romer i Sverige och uppmanar Sverige att säkerställa lika rättigheter för romer när det gäller rätt till utbildning, sysselsättning, bostäder och hälsovård. Också romer från andra EU-länder ska bemötas utan diskriminering. Kommittén har också noterat rapporter om rasistiskt och främlingsfientligt våld mot muslimer, afro-svenskar, romer och judar. Man anser också att det förekommer en konstant negativ medierapportering om muslimer.

Kommittén är även oroad över ett stort antal incidenter av religiös förföljelse, inklusive fysiska attacker mot personer inom religiösa minoriteter som muslimer och judar. Sverige bör fördubbla sina ansträngningar att bekämpa hatbrott, rasism och diskriminering av etniska och religiösa minoriteter. Kommittén anser att Diskrimineringsombudsmannens befogenheter att ingripa mot diskriminering behövs förstärkas.

”Regeringen välkomnar kommitténs granskning av Sverige. Den utgör en viktig del i vårt arbete för att säkerställa full respekt för våra åtaganden om mänskliga rättigheter”, säger statssekreteraren Per Olsson Fridh vid kulturdepartementet i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA