Att skapa en ”egen” a-kassa

DEBATT: INSÄNT2003-12-08

En oenig förbundsstyrelse har beslutat att skapa en ”egen” a-kassa. Mot beslutet reserverade sig bla undertecknad.
Det är naturligt att uppta en diskussion om a-kassans framtid med beaktande av de förändringar i krav och villkor för a-kassorna som staten ställt. Att sammanläggningen av Statstjänstemannaförbundet och Försäkringsanställdas förbund ger ytterligare förutsättningar för nya lösningar kan i bästa fall betraktas som en bonus. Men samtidigt ingår därmed a-kassefrågan i avtalet om samgåendet mellan de båda förbunden.
Frågan om a-kassans framtid blir därmed också en fråga för kongressen.´

I dag tillhör de flesta ST-medlemmar SEA (Statstjänstemännens erkända arbetslöshetskassa). SEA är en effektiv organisation med låga avgifter för administration och kompetent personal.

Enligt nu tillgängliga uppgifter kommer kostnaderna för administrationen i en ”egen” a-kassa att överstiga motsvarande kostnader i SEA med mellan 1,50 kr och 3,00 kr per månad och medlem. Det innebär att medlemsavgiften till den ”egna” a-kassan kommer att öka i förhållande till den avgift som idag erläggs till SEA. ST ska därutöver satsa i storleksordningen fem miljoner kr i investeringskostnader. Medel som annars skulle investerats i annan facklig aktivitet. En ”egen” a-kassa är således en riktigt dålig affär både för förbundsekonomin och den enskilde medlemmen.

Man säger att utvecklingen går snabbt. I detta fall tycks den ha gått med blixtens hastighet. För sex månader sedan var den yttersta sanningen att det var viktigt med samverkan med andra förbund i ett stort förbund, trots att det saknades gemensamma band. Nu tycks trenden ha vänt. Att samarbeta med andra, trots en gemensam nämnare, är passé. Nu ska vi vara våra egna även om vi lämnar andra i sticket.
För undertecknad förefaller inte beslutet rationellt. Även i fortsättningen bör STs medlemmar använda sig av den a-kassa som idag är vår egen, dvs SEA.

Lars Olof Nilsson
avdelningsordförande ST-Skatt

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA