Annons:
»Golden Delicious, Jona Gold, Granny Smith, släng er i väggen.« Med de orden hyllar Petter Berndalen på bloggen Husfadern smaken på de röda äpplen han plockade i oktober och åt upp i maj i år. Foto: Petter Berndalen, husfadern.com
Hållbarhet
Kultur
AVAlexandra Sundqvist0 kommentarerTyck till!

Budskap: enklare livsstil

Petter Berndalen köper precis allt direkt från producenten. Maria Österåker strävar efter att bli självförsörjande med sin stora familj. Fredrik Wass gör sig av med 100 saker på ett år, och hans projekt sprider sig. Fri­villig enkelhet som livsstil lockar allt fler.

Flera undersökningar visar att svenskar vill göra mer för miljön. Men hur många är egentligen beredda att välja bort köttet på tallriken, semestern, bilen, de nya möblerna...?

En av de som har lagt om sin livsstil är Petter Berndalen, som driver projektet och bloggen Husfadern.

Till hösten är det två år sedan han senast satte foten i en livsmedelsaffär.

I stället köper han ekologiska och närproducerade råvaror direkt från bönderna.

Petter Berndalen är till vardags yrkes­musiker och bor i Stockholmsförorten Hammarbyhöjden. Han fick en aha-upplevelse när han läste om klimatet, industriell djurhållning och svensk jordbrukspolitik.

– Jag läste ett temanummer av magasinet Filter som handlade om mat och matindustrin; om hur vi tömmer haven på fisk, om vilka tillsatser som finns i maten och om hur den industriella djurhållningen påverkar djuren. Det storskaliga systemet är inte hållbart.

Petter Berndalen fortsätter:

– En bonde får bara en bråkdel av det du betalar för mjölken i affären. Jag tycker att det är helt fel, säger han medan han dukar fram hemmagjord blåbärspaj och en kanna mjölk på vardagsrumsbordet i sin funkislägenhet.

Mjölken har han cyklat fyra mil för att få tag i.

– I stället för att ta tunnelbanetåget till gymmet, träna en timme och ta tåget tillbaka så cyklar jag och köper mjölk en gång i veckan. Jag gör det till ett träningspass. Det är dessutom ett miljövänligt sådant, säger han.

Kött köper Petter Berndalen på hösten, precis efter slakten. Källaren är full med lök, kål, äpplen. Naken­havre, som han köper i stora säckar, fungerar som protein­källa.

Han medger att det var svårt i början, men att han har lärt sig mycket under tiden. Byggt upp ett kontaktnät bland producenterna, insett att man kommer långt med planering och framförhållning.

Och han har fått efterföljare runt om i landet. I dagsläget har bloggen uppemot 25 000 besökare i månaden.

– Det känns jättekul när jag lyckas inspirera andra.

Även Maria Österåker, som har skrivit boken Lev mer på mindre, har lagt om sitt liv. Tillsammans med sin familj strävar hon efter självhushållning, och har såväl ekonomiska som ekologiska incita­ment.

– Jag vill slå hål på myten om att självhushållning skulle vara extremt. Man behöver inte ändra sitt liv radikalt, torka sig med mossa när man går på toaletten eller klä sig i långa kjolar. Man kan börja i det lilla. Vi började med att baka vårt eget bröd. Sedan gjorde vi vår egen sylt och saft och odlade våra egna tomater, säger hon och tillägger:

– Innan var vi en riktig njutnings­familj. En barnfamilj som levde på halvfabrikat.

Familjen har ägnat sig åt självhushållning i fyra år. Första året prövade de en sommarmånad, men efter hand har de fått blodad tand. Nu konserverar de råvaror, så att de räcker även under resten av året. Köttet kommer från den egna gården.

Maria Österåkers senaste projekt är att göra egna hygienartiklar, exempelvis schampo och duschkräm.

– Det är mycket lättare än vad man tror. Det finns så otroligt mycket informa­tion på nätet. Vill man exempelvis veta hur man konserverar rödbetor så finns en pedagogisk instruktionsvideo bara ett par klick bort på Youtube, säger hon.

Ett annat projekt som vill mana till eftertanke i överflödssamhället är Crop100. Reglerna är enkla: Hundra saker ska bort inom ett år. Med Crop100 vill initiativtagarna Fredrik Wass och Michael Kazarnowicz få människor att minska röran i livet och väcka tankar kring hållbar konsumtion.

Projektet, där alla som vill får vara med, dokumenteras i sociala medier.

– Det finns en psykologisk aspekt i Crop100. Alla saker vi konsumerar tynger ned oss psykiskt och fysiskt. Som människa är jag inte de saker jag äger, säger Fredrik Wass, och betonar att de i första hand vill att människor ska skänka eller sälja sådant som har ett andrahandsvärde.

Men de kräver inget köpstopp.

– Däremot manar vi till eftertanke och hållbar konsumtion. Att välja kvalitet i stället för att välja det billigaste alternativet. Varför köpa en tröja som du vet inte kommer att hålla? säger Fredrik Wass.

Även Petter Berndalen efterlyser mer eftertanke, där vi sitter med blåbärspajen, gjord på nakenhavre och honung, framför oss.

– Ofta pratar man om den »mest miljövänliga bilen«, men man pratar sällan om att det mest miljövänliga är att inte ha någon bil alls, säger han.  

Ämnen: Kultur
Tre som tipsar om alternativ
  • Husfadern: Petter Berndalen bloggar om sina utmaningar på sidan www.hus­fadern.com. Hans bästa tips: Googla »bondgård« och namnet på orten där du bor, och börja med att handla en råvara direkt från en gård och se hur lätt och härligt det är.
  • Crop100: Fredrik Wass och Michael Kazarnowicz projekt, som går ut på att göra sig av med 100 saker på ett år, dokumenteras bland annat på Twitter under hashtaggen #crop100.
  • Lev mer på mindre: Maria Österåker delar med sig av sina tips om självhushållning på www.levmerpamindre.blogspot.com.
Bli den första att tycka till!
OmlokaliseringNyhetDe flesta av de myndigheter som föreslagits flytta verksamhet till Härnösand vill inte göra detta. Sida säger nej till att omlokalisera tjänster inom kommunikationsverksamheten, men erbjuder sig att i stället flytta tre andra tjänster till staden. Det framgår av remissvaren på utredningens om lokalisering av statlig verksamhet till Härnösand.
ArbetsrättNyhetEn handläggare vid Stockholms tingsrätt som åtalats för narkotikabrott avskedas efter beslut i personalansvarsnämnden. Nämnden anser i sitt beslut att handläggaren förbrukat arbetsgivarens förtroende.
KollektivavtalNyhetDe svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco är på kollisionskurs med Europafacket när det gäller minimilöner. De tre är starkt kritiska till att Europafacket i ett samrådssvar förordar att minimilöner införs inom EU.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
KronofogdenNyhetUnder 2019 drev Kronofogden in nära 13 miljarder kronor, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2019. Det var 1,1 miljard kronor mer än 2018 och den högsta siffran någonsin.
ArbetsmiljöNyhetStress och bristande kunskap ligger bakom att förebyggande arbetsmiljöåtgärder inte vidtas. Det är orsaken till många av dödsolyckorna på svenska arbetsplatser, enligt en analys från Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖNyhetSymtom på depression som nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och brist på energi kan leda till färre år i arbetslivet, visar en ny dansk studie.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringslagen är inte är tillräckligt ändamålsenlig och inte tillräckligt effektiv, skriver diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i myndighetens årsredovisning. Därför behöver den ses över, anser hon.
ArbetsmarknadNyhetNyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.