Dikter att läsa när hunden har dött

KULTUR: BÖCKER2011-10-18

Kunde inte Roberto Bolaño ha fått fortsätta leva? Sanna Töringe skriver om sorgen över de som har gått bort - och glädjen över den nya, gnistrande författarstjärnan Ferdinand von Schirach.

Gamle döden lurar alltid i vassen. Men nog kunde Roberto Bolaño ändå ha fått leva? Alla skulle äntligen ha blivit eniga om att nobelpriset till honom var ett perfekt val. Fast han skulle kanske ha fått vänta några år, blivit äldre och visare och kanske skrivit ännu mer fantastiska böcker. Han skulle ha fortsatt att sväva på det där obesvärade sättet mellan olika litterära världar och tider och personer. Men vi får nöja oss med den bokhög som finns och då och då läsa om alla de tusentals sidorna. Nästa gång jag läser De vilda detektiverna kommer det att finnas helt nya scener som jag inte hann med förra gången och myllret i 2666 är ännu större. Den skulle jag kunna leva med mycket länge. Läsrus. Bolanos senast utkomna roman, som vanligt översatt av Lena E. Heyman, (Albert Bonniers förlag) är liten och vacker. Den heter Amulett och handlar om en kvinna som kallar sig alla mexikanska poeters moder. Hon håller sig gömd på en toalett på filosofiska och litterära institutionen medan militären ockuperar hela Mexico Citys universitet och för bort studenter och lärare. Platsen är ett toalettbås, men tankarna flyger runt i Latinamerika och kvar att grubbla över är den grekiska Orestesmyten med Erigone, den undersköna dottern till Klytaimestra och Aigistos, som fick fri lejd från faran. Vad betyder detta? En amulett är ett speciellt smycke som ska skydda bäraren och lösningen på bokens gåta är kanske ändå att gamle döden tar varenda en av oss i sin famn.

—•l•—

Min unga hund Sonja dog i somras och ingen litteratur i världen kunde trösta mig helt i sorgen och saknaden. Men Lennart Sjögrens diktsamling Den stora munnen (Albert Bonniers förlag) blev ändå till en hjälp i min förbannelse. Varför dog inte gammelhunden i stället? Alla Sjögrens dikter handlar om döden, även de som är mest fyllda av blommande strandängar och badparasoll. Den stora munnen lutar sig över oss, alltid. Och orden ger trygghet, jag tycker faktiskt det. För när hunden dog är det ju inte bara saknaden efter hennes blick och lena öron som får mig att gråta, det är ju det faktum att vi alla, jag också… Årstidernas skiften hjälper oss att träna. I varje bild som Lennart Sjögren försiktigt lägger upp på de vita boksidorna finns naturens kadaver och hans egen stora brottningskamp. Och det slutar med tryggheten i döden. I sista dikten brer de stora sandslätterna ut sig »En gång skall de slätterna vara mina vänner/ före andra vänner/ och jag ska vara dem närmre/ än vad jag själv någonsin var mig själv.«

—•l•—

I allt detta dystra kan man i alla fall glädja sig åt en ny gnistrande författarstjärna. Ferdinand von Schirachs novellsamling Brott (Albert Bonniers förlag), översättning av Lena Hammargren, är fantastisk, underbar och elegant och jag vill läsa mer av honom, snart. Som tur är kommer ytterligare en samling senare i höst. Den heter Skuld. Författaren är advokat och hans i högsta grad påhittade berättelser handlar om yxhugg, knivstick, dränkningar och rån. Men detta är ändå ett slags realismens triumf, de verkliga mördarnas tankar, dödens slumpvisa skördar, skiten under naglarna, om allt detta vill jag så gärna läsa.

—•l•—

För övrigt är jagfortfarande lycklig över att Tranströmers ord och rader nu ska flyga över världen.

 

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i ST Press.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA