Annons:
Bokutgivning
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Egen bokutgivning lockar många

Fler och fler ger ut sina litterära alster på egen hand. En av dem är Sanna Oliv de Vale, ST-medlem och hand­läggare på Försäkringskassan. Den historiska romanen Race the accident och andra för­modanden är hennes debut – både som författare och förläggare.
Sanna Oliv de Vale med hennes och särbons debutroman, utgiven av dem själva. Nu planerar de en ny bok. »Nu ser jag mest fram emot att skriva igen, det är ju det som är det riktigt roliga«, säger hon.Bild:Casper Hedberg

Kontorstid arbetar Sanna Oliv de Vale som personlig handläggare på Försäkringskassans kontor i Alvik i Stockholm, men på sin fritid är hon författare och egenutgivare. Så har det sett ut i flera år, berättar hon, ända sedan hon och särbon Joachim Albacke bestämde sig för att göra allvar av snacket om ett gemensamt projekt – och började arbeta på en historisk roman.

Två och ett halvt år av kvällar, helger och semestrar gick till att re­searcha och skriva Race the accident och andra förmodanden. Därefter tog nästa fas vid: Att få ut boken. De visste att de ville göra det själva, och redan under skrivandet började de planera utgivningen.

– Att gå via förlag tar jättelång tid. Vi ville ju framför allt att boken skulle komma ut, och bli läst. Egenutgivning var ganska stort, förstod vi, och en värld som kändes spännande.

Sanna Oliv de Vales och Joachim Albackes val föll på Bonniers själv­publiceringstjänst Type & Tell. Även om paret i praktiken har fixat det mesta själva, från marknadsföring till distribution, så var det värdefullt att få tips och checklistor för allt man måste tänka på, tycker Sanna Oliv de Vale.

– Det var en bra ingång, eftersom vi var noviser inom branschen. De har exempelvis en bra tidsplan, för sådant som när man ska kontakta vem och när det första utkastet måste vara klart.

Det exakta antalet svenska egen­utgivare är svårt att uppskatta. Men de blir fler, så mycket är säkert. Vid Kungliga biblioteket i Stockholm uppskattar man att egenutgivningen under den senaste tioårsperioden har ökat från omkring 1 500 till 2 500 titlar per år. Omkring 15 procent av de nya böcker som ges ut i Sverige i dag är egenutgivna. Poesi, biografier och lokalhistoria hör till de genrer som är betydligt vanligare inom egenutgivningen än i de etablerade förlagens listor.

Egenutgivningen hänger tätt samman med den tekniska utvecklingen. Att göra böcker har under 2000-talet blivit betydligt enklare, och billigare. Men intresset för att ge ut sin egen bok beror även på mer övergripande förändringar i vår syn på oss själva, tror Alexandra Borg, som forskar på litteraturens digitalisering vid Uppsala universitet:

– Det finns ett starkt fokus på individen i samhället i dag. Många tycker att de har en viktig berättelse, och vill göra den hörd. Sociala medier har gjort att gränsen mellan privat och offentligt har luckrats upp, det som var privat kan nu plötsligt bli offentligt. Sam­tidigt som det finns mjukvara som möjliggör enkel produktion och publiceringstjänster som sköter kontakten med tryckerier och distribution, säger Alexandra Borg.

Som egenutgivande författare kan man verka helt på egen hand, eller anlita publiceringstjänster som Type & Tell, Publit, Vulkan eller Författares bok­maskin. Det går att trycka bara ett enda exemplar av sin bok, men en vanligare upplaga är någonstans mellan hundra och tusen exemplar.

Sanna Oliv de Vale och Joachim Albacke måste sälja ungefär tusen böcker för att gå runt. Dit är det en bit kvar. Det svåraste, säger Sanna Oliv de Vale, har varit att hinna marknadsföra boken. Men hon gläds åt att den har blivit inköpt av flera bibliotek, bland annat i Eskilstuna där handlingen inleds. Och duon jobbar hårt på att nå ut. De har gått med i en lokal författar­grupp där de bor, och när vi talas vid ska de stå och sälja böcker på Ica kommande helg.

Parallellt med det skissar de på nästa roman. För en sådan blir det. Däremot återstår det att se om den ges ut för egen maskin, eller på annat vis.

– Så långt har vi inte tänkt ännu. Nu ser jag mest fram emot att skriva igen, det är ju det som är det riktigt roliga. Allt runt omkring har varit spännande och otroligt lärorikt, men att skriva är det allra bästa. Det är därför man håller på, säger Sanna Oliv de Vale.

3 framgångsrika svenska egenutgivare
  • Carl-Johan Forssén Ehrlin

Självhjälpscoachens Kaninen som så gärna ville somna, från 2010, blev i fjol en internationell bästsäljare med sitt löfte om att få barn att somna. Den första egenutgivna titeln som toppat Amazon.coms topplista.

  • Emelie Schepp

Med en bakgrund inom reklambranschen gav Emelie Schepp 2013 ut storsäljande spännings­romanen Märkta för livet, om åklagare Jana Berzelius. I dag finns tre böcker i serien om Berzelius, som har sålts till 28 länder.

  • Lars Rambe

Utbildad jurist som skriver deckare samt böcker om hur man lyckas som författare och som egenutgivare. Har sedan debuten 2007 sålt över 60 000 böcker och är översatt till flera språk. Hans senaste bok heter Kvinnorna i sjön.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.