Annons:
Bokutgivning
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Egen bokutgivning lockar många

Fler och fler ger ut sina litterära alster på egen hand. En av dem är Sanna Oliv de Vale, ST-medlem och hand­läggare på Försäkringskassan. Den historiska romanen Race the accident och andra för­modanden är hennes debut – både som författare och förläggare.
Sanna Oliv de Vale med hennes och särbons debutroman, utgiven av dem själva. Nu planerar de en ny bok. »Nu ser jag mest fram emot att skriva igen, det är ju det som är det riktigt roliga«, säger hon.Bild:Casper Hedberg

Kontorstid arbetar Sanna Oliv de Vale som personlig handläggare på Försäkringskassans kontor i Alvik i Stockholm, men på sin fritid är hon författare och egenutgivare. Så har det sett ut i flera år, berättar hon, ända sedan hon och särbon Joachim Albacke bestämde sig för att göra allvar av snacket om ett gemensamt projekt – och började arbeta på en historisk roman.

Två och ett halvt år av kvällar, helger och semestrar gick till att re­searcha och skriva Race the accident och andra förmodanden. Därefter tog nästa fas vid: Att få ut boken. De visste att de ville göra det själva, och redan under skrivandet började de planera utgivningen.

– Att gå via förlag tar jättelång tid. Vi ville ju framför allt att boken skulle komma ut, och bli läst. Egenutgivning var ganska stort, förstod vi, och en värld som kändes spännande.

Sanna Oliv de Vales och Joachim Albackes val föll på Bonniers själv­publiceringstjänst Type & Tell. Även om paret i praktiken har fixat det mesta själva, från marknadsföring till distribution, så var det värdefullt att få tips och checklistor för allt man måste tänka på, tycker Sanna Oliv de Vale.

– Det var en bra ingång, eftersom vi var noviser inom branschen. De har exempelvis en bra tidsplan, för sådant som när man ska kontakta vem och när det första utkastet måste vara klart.

Det exakta antalet svenska egen­utgivare är svårt att uppskatta. Men de blir fler, så mycket är säkert. Vid Kungliga biblioteket i Stockholm uppskattar man att egenutgivningen under den senaste tioårsperioden har ökat från omkring 1 500 till 2 500 titlar per år. Omkring 15 procent av de nya böcker som ges ut i Sverige i dag är egenutgivna. Poesi, biografier och lokalhistoria hör till de genrer som är betydligt vanligare inom egenutgivningen än i de etablerade förlagens listor.

Egenutgivningen hänger tätt samman med den tekniska utvecklingen. Att göra böcker har under 2000-talet blivit betydligt enklare, och billigare. Men intresset för att ge ut sin egen bok beror även på mer övergripande förändringar i vår syn på oss själva, tror Alexandra Borg, som forskar på litteraturens digitalisering vid Uppsala universitet:

– Det finns ett starkt fokus på individen i samhället i dag. Många tycker att de har en viktig berättelse, och vill göra den hörd. Sociala medier har gjort att gränsen mellan privat och offentligt har luckrats upp, det som var privat kan nu plötsligt bli offentligt. Sam­tidigt som det finns mjukvara som möjliggör enkel produktion och publiceringstjänster som sköter kontakten med tryckerier och distribution, säger Alexandra Borg.

Som egenutgivande författare kan man verka helt på egen hand, eller anlita publiceringstjänster som Type & Tell, Publit, Vulkan eller Författares bok­maskin. Det går att trycka bara ett enda exemplar av sin bok, men en vanligare upplaga är någonstans mellan hundra och tusen exemplar.

Sanna Oliv de Vale och Joachim Albacke måste sälja ungefär tusen böcker för att gå runt. Dit är det en bit kvar. Det svåraste, säger Sanna Oliv de Vale, har varit att hinna marknadsföra boken. Men hon gläds åt att den har blivit inköpt av flera bibliotek, bland annat i Eskilstuna där handlingen inleds. Och duon jobbar hårt på att nå ut. De har gått med i en lokal författar­grupp där de bor, och när vi talas vid ska de stå och sälja böcker på Ica kommande helg.

Parallellt med det skissar de på nästa roman. För en sådan blir det. Däremot återstår det att se om den ges ut för egen maskin, eller på annat vis.

– Så långt har vi inte tänkt ännu. Nu ser jag mest fram emot att skriva igen, det är ju det som är det riktigt roliga. Allt runt omkring har varit spännande och otroligt lärorikt, men att skriva är det allra bästa. Det är därför man håller på, säger Sanna Oliv de Vale.

3 framgångsrika svenska egenutgivare
  • Carl-Johan Forssén Ehrlin

Självhjälpscoachens Kaninen som så gärna ville somna, från 2010, blev i fjol en internationell bästsäljare med sitt löfte om att få barn att somna. Den första egenutgivna titeln som toppat Amazon.coms topplista.

  • Emelie Schepp

Med en bakgrund inom reklambranschen gav Emelie Schepp 2013 ut storsäljande spännings­romanen Märkta för livet, om åklagare Jana Berzelius. I dag finns tre böcker i serien om Berzelius, som har sålts till 28 länder.

  • Lars Rambe

Utbildad jurist som skriver deckare samt böcker om hur man lyckas som författare och som egenutgivare. Har sedan debuten 2007 sålt över 60 000 böcker och är översatt till flera språk. Hans senaste bok heter Kvinnorna i sjön.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.