Annons:
Bokutgivning
Kultur
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Egen bokutgivning lockar många

Fler och fler ger ut sina litterära alster på egen hand. En av dem är Sanna Oliv de Vale, ST-medlem och hand­läggare på Försäkringskassan. Den historiska romanen Race the accident och andra för­modanden är hennes debut – både som författare och förläggare.
Sanna Oliv de Vale med hennes och särbons debutroman, utgiven av dem själva. Nu planerar de en ny bok. »Nu ser jag mest fram emot att skriva igen, det är ju det som är det riktigt roliga«, säger hon.Bild:Casper Hedberg

Kontorstid arbetar Sanna Oliv de Vale som personlig handläggare på Försäkringskassans kontor i Alvik i Stockholm, men på sin fritid är hon författare och egenutgivare. Så har det sett ut i flera år, berättar hon, ända sedan hon och särbon Joachim Albacke bestämde sig för att göra allvar av snacket om ett gemensamt projekt – och började arbeta på en historisk roman.

Två och ett halvt år av kvällar, helger och semestrar gick till att re­searcha och skriva Race the accident och andra förmodanden. Därefter tog nästa fas vid: Att få ut boken. De visste att de ville göra det själva, och redan under skrivandet började de planera utgivningen.

– Att gå via förlag tar jättelång tid. Vi ville ju framför allt att boken skulle komma ut, och bli läst. Egenutgivning var ganska stort, förstod vi, och en värld som kändes spännande.

Sanna Oliv de Vales och Joachim Albackes val föll på Bonniers själv­publiceringstjänst Type & Tell. Även om paret i praktiken har fixat det mesta själva, från marknadsföring till distribution, så var det värdefullt att få tips och checklistor för allt man måste tänka på, tycker Sanna Oliv de Vale.

– Det var en bra ingång, eftersom vi var noviser inom branschen. De har exempelvis en bra tidsplan, för sådant som när man ska kontakta vem och när det första utkastet måste vara klart.

Det exakta antalet svenska egen­utgivare är svårt att uppskatta. Men de blir fler, så mycket är säkert. Vid Kungliga biblioteket i Stockholm uppskattar man att egenutgivningen under den senaste tioårsperioden har ökat från omkring 1 500 till 2 500 titlar per år. Omkring 15 procent av de nya böcker som ges ut i Sverige i dag är egenutgivna. Poesi, biografier och lokalhistoria hör till de genrer som är betydligt vanligare inom egenutgivningen än i de etablerade förlagens listor.

Egenutgivningen hänger tätt samman med den tekniska utvecklingen. Att göra böcker har under 2000-talet blivit betydligt enklare, och billigare. Men intresset för att ge ut sin egen bok beror även på mer övergripande förändringar i vår syn på oss själva, tror Alexandra Borg, som forskar på litteraturens digitalisering vid Uppsala universitet:

– Det finns ett starkt fokus på individen i samhället i dag. Många tycker att de har en viktig berättelse, och vill göra den hörd. Sociala medier har gjort att gränsen mellan privat och offentligt har luckrats upp, det som var privat kan nu plötsligt bli offentligt. Sam­tidigt som det finns mjukvara som möjliggör enkel produktion och publiceringstjänster som sköter kontakten med tryckerier och distribution, säger Alexandra Borg.

Som egenutgivande författare kan man verka helt på egen hand, eller anlita publiceringstjänster som Type & Tell, Publit, Vulkan eller Författares bok­maskin. Det går att trycka bara ett enda exemplar av sin bok, men en vanligare upplaga är någonstans mellan hundra och tusen exemplar.

Sanna Oliv de Vale och Joachim Albacke måste sälja ungefär tusen böcker för att gå runt. Dit är det en bit kvar. Det svåraste, säger Sanna Oliv de Vale, har varit att hinna marknadsföra boken. Men hon gläds åt att den har blivit inköpt av flera bibliotek, bland annat i Eskilstuna där handlingen inleds. Och duon jobbar hårt på att nå ut. De har gått med i en lokal författar­grupp där de bor, och när vi talas vid ska de stå och sälja böcker på Ica kommande helg.

Parallellt med det skissar de på nästa roman. För en sådan blir det. Däremot återstår det att se om den ges ut för egen maskin, eller på annat vis.

– Så långt har vi inte tänkt ännu. Nu ser jag mest fram emot att skriva igen, det är ju det som är det riktigt roliga. Allt runt omkring har varit spännande och otroligt lärorikt, men att skriva är det allra bästa. Det är därför man håller på, säger Sanna Oliv de Vale.

3 framgångsrika svenska egenutgivare
  • Carl-Johan Forssén Ehrlin

Självhjälpscoachens Kaninen som så gärna ville somna, från 2010, blev i fjol en internationell bästsäljare med sitt löfte om att få barn att somna. Den första egenutgivna titeln som toppat Amazon.coms topplista.

  • Emelie Schepp

Med en bakgrund inom reklambranschen gav Emelie Schepp 2013 ut storsäljande spännings­romanen Märkta för livet, om åklagare Jana Berzelius. I dag finns tre böcker i serien om Berzelius, som har sålts till 28 länder.

  • Lars Rambe

Utbildad jurist som skriver deckare samt böcker om hur man lyckas som författare och som egenutgivare. Har sedan debuten 2007 sålt över 60 000 böcker och är översatt till flera språk. Hans senaste bok heter Kvinnorna i sjön.

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.