Annons:
Erik Halkjaer är ordförande för Reportrar utan gränser Sverige. Här är hans gästkrönika i Publikt. Bild:Melker Dahlstrand.
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Erik Halkjaer: När medierna tystnar härjar korruptionen fritt

I Sverige är pressfriheten stark. Men i Colombia och Guatemala är situationen för maktgranskare svårare. Journalister köps och tystas och de demokratiska institutionerna blir allt svagare. Det skriver Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i en krönika.

I den lilla staden Popayán i Cauca i sydvästra Colombia betalar borgmästaren medierna för att få den rapportering han önskar. All form av negativ kritik undanbedes. Då dras kommunens annonspengar in.

När jag läser om svenska reportrars granskningar av myndigheters och sjukhus märkliga affärer brukar jag tänka på Colombia. Jag reste förra året i Cauca och besökte ett par lokalredaktioner.

Nästan två tredjedelar av Colombias alla kommuner saknar lokala medier. Av de medier som finns kan 60 procent inte betala sina reportrar en skälig lön. Så när borgmästaren kliver in till nyhetschefen på Radio Súper i Popayán med en fet check är det svårt att tacka nej.

I studion i det vita kolonialhuset i centrala Popayán berättar nyhetschefen Yiner att utan borgmästarens pengar skulle radion inte kunna producera egna lokala nyheter. Han försäkrar mig om att det i avtalet inte ingår någon form av påverkan av nyheternas innehåll.

Nedför gatan sitter redaktionen på lokaltidningen Nuevo Liberal. De sade alla upp sig från den stora dagstidningen eftersom de inte kunde granska sin egen tidnings annonsörer. Enligt chefredaktören Laurentino krävs det inte många dagars lyssning på Radio Súper för att begripa att radioreportrarna aldrig skulle säga ett ont ord om borgmästaren.

De första som korrupta politiker och företagsledare försöker tysta är journalisterna. Kan de inte köpas, kan de skjutas, vilket sker till och med här i Europa.

För någon vecka sedan talade jag med Gerson, redaktör på tidningen El Periódico i Guatemala, som var i Sverige på en biståndsfinansierad medieutbildning. Han berättade att en av de ledande kandidaterna i det presidentval som hålls i Guatemala 16 juni har dragit tidningen inför rätta.

Kandidaten, Sandra Torres, kan mycket väl bli Guatemalas nästa president. Detta trots att hon är anklagad för en rad fall av korruption. Som de goda reportrar de är frågade Gerson och hans kolleger henne om hennes kontakter med lokalpolitiker med kända kopplingar till mexikanska narkotikakarteller. I stället för att svara på frågorna fick hon en domare att förbjuda tidningens reportrar att kontakta, eller ens närma sig, henne.

Guatemalas medier hindras gång på gång från att granska makthavare, genom utdragna rättsprocesser, indragna annonser, hot och trakasserier. Samtidigt blir landets demokratiska institutioner allt svagare.

I Sverige är pressfriheten ännu stark och grävande reportrar hyllas när korrupta makthavare får gå. Så fungerar en stark demokrati, där journalister fortfarande anses spela en viktig roll att hålla medborgarna informerade om hur politiker, fackpampar och företagsledare förvaltar det förtroende vi gett dem.
 

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet utrymmer samtliga campusområden efter att ett hot riktats mot universitetet. Polisen bedömer hotet som allvarligt, uppger SVT.
FACKETNyhetMed en inkomst på 177 625 kronor i månaden förra året tjänade TCOs ordförande Eva Nordmark mest av alla fackförbundschefer. STs ordförande Britta Lejons månadsinkomst var 106 400 kronor, visar siffror som Arbetsvärlden har tagit fram.
STATENS INSTITUTIONSSTYRELSENyhetI veckan demonstrerade personal från SiS nedlagda ungdomshem Lövsta för andra gången. ”Det har varit katastrof hur ledningen har skött Lövsta”, säger ST-medlemmen Robert Michel, som var en av demonstranterna.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets internrevision slår larm om att myndigheten inte klarar hanteringen av medborgarskapsärenden. Högen med ej avgjorda ärenden har vuxit med 70 procent det senaste året. ”Medarbetarna är stressade och frustrerade ”, säger skyddsombudet Markus Walker.
Svenska kraftnätNyhetI en hemlig rapport påtalar Säkerhetspolisen, Säpo, omfattande brister i säkerheten hos Svenska kraftnät, skriver Dagens Nyheter. Bristerna bekräftas av Svenska kraftnät.
StatsförvaltningNyhetTrots att många berörda myndigheter var negativa i remissomgången kommer nu femton statliga myndigheter ska åläggas att ansluta sig till Statens servicecenters, SSC, tjänster för elektronisk beställnings- och fakturahantering. Det framgår av en promemoria från finansdepartementet.
SJUKFRÅNVARONyhetKvinnliga statsanställda är borta från jobbet på grund av sjukdom dubbelt så ofta som sina manliga kolleger. Nu ska Statskontoret undersöka vad det beror på.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeslutet om att lägga ned ett antal av Arbetsförmedlingens lokalkontor var förhastat och bör rivas upp, skriver ST i ett förslag som lämnats till regeringen. Det finns dessutom en risk för att hela tidsplanen för att göra om myndigheten försenas, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.
Statlig värdegrundNyhetDet är viktigt att skilja mellan värderingar, beteenden och varumärke, skriver Tillitsdelegationens forskningsledare Louise Bringselius i en rapport. Värdegrundsarbetet ska i första hand fokusera på beteenden, menar hon.
STATSFÖRVALTNINGNyhetUnder en 20-årsperiod har antalet kontor där det erbjuds statlig service minskat med 37 procent, enligt en rapport från ST. Förbundet vill att regeringen ska utforma regleringsbrev så att statlig service garanteras i hela Sverige.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontakter med arbetsgivare faller kraftigt. Under juli i år var antalet kontakter bara en femtedel jämfört med samma månad i fjol, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetÖkad digital spetskompetens, användning av artificiell intelligens, AI, i samband med stora datamängder och strategiskt användande av data i näringslivet ska utredas av flera statliga myndigheter. ”Sverige ska bli bäst på att använda digitaliseringens möjligheter”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman.
HögskolanNyhetDen nedåtgående trenden för antalet sökande till högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få utökat ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som det är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
HögskolanNyhetHög personalomsättning leder till sämre effektivitet på landets högskolor och universitet. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Linnéuniversitetet och Karlstads universitet hör till lärosätena med högst förbättringspotential.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga att motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism, skriver Polisen i en rapport. Enligt rapporten saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu lagt ett förslag som skulle vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det skulle leda till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer att bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.