Annons:
Erik Halkjaer är ordförande för Reportrar utan gränser Sverige. Här är hans gästkrönika i Publikt. Bild:Melker Dahlstrand.
Gästkrönika
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Erik Halkjaer: När medierna tystnar härjar korruptionen fritt

I Sverige är pressfriheten stark. Men i Colombia och Guatemala är situationen för maktgranskare svårare. Journalister köps och tystas och de demokratiska institutionerna blir allt svagare. Det skriver Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i en krönika.

I den lilla staden Popayán i Cauca i sydvästra Colombia betalar borgmästaren medierna för att få den rapportering han önskar. All form av negativ kritik undanbedes. Då dras kommunens annonspengar in.

När jag läser om svenska reportrars granskningar av myndigheters och sjukhus märkliga affärer brukar jag tänka på Colombia. Jag reste förra året i Cauca och besökte ett par lokalredaktioner.

Nästan två tredjedelar av Colombias alla kommuner saknar lokala medier. Av de medier som finns kan 60 procent inte betala sina reportrar en skälig lön. Så när borgmästaren kliver in till nyhetschefen på Radio Súper i Popayán med en fet check är det svårt att tacka nej.

I studion i det vita kolonialhuset i centrala Popayán berättar nyhetschefen Yiner att utan borgmästarens pengar skulle radion inte kunna producera egna lokala nyheter. Han försäkrar mig om att det i avtalet inte ingår någon form av påverkan av nyheternas innehåll.

Nedför gatan sitter redaktionen på lokaltidningen Nuevo Liberal. De sade alla upp sig från den stora dagstidningen eftersom de inte kunde granska sin egen tidnings annonsörer. Enligt chefredaktören Laurentino krävs det inte många dagars lyssning på Radio Súper för att begripa att radioreportrarna aldrig skulle säga ett ont ord om borgmästaren.

De första som korrupta politiker och företagsledare försöker tysta är journalisterna. Kan de inte köpas, kan de skjutas, vilket sker till och med här i Europa.

För någon vecka sedan talade jag med Gerson, redaktör på tidningen El Periódico i Guatemala, som var i Sverige på en biståndsfinansierad medieutbildning. Han berättade att en av de ledande kandidaterna i det presidentval som hålls i Guatemala 16 juni har dragit tidningen inför rätta.

Kandidaten, Sandra Torres, kan mycket väl bli Guatemalas nästa president. Detta trots att hon är anklagad för en rad fall av korruption. Som de goda reportrar de är frågade Gerson och hans kolleger henne om hennes kontakter med lokalpolitiker med kända kopplingar till mexikanska narkotikakarteller. I stället för att svara på frågorna fick hon en domare att förbjuda tidningens reportrar att kontakta, eller ens närma sig, henne.

Guatemalas medier hindras gång på gång från att granska makthavare, genom utdragna rättsprocesser, indragna annonser, hot och trakasserier. Samtidigt blir landets demokratiska institutioner allt svagare.

I Sverige är pressfriheten ännu stark och grävande reportrar hyllas när korrupta makthavare får gå. Så fungerar en stark demokrati, där journalister fortfarande anses spela en viktig roll att hålla medborgarna informerade om hur politiker, fackpampar och företagsledare förvaltar det förtroende vi gett dem.
 

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Bli den första att tycka till!
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighets chef? Publikt har hela listan.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.