Erik Halkjaer är ordförande för Reportrar utan gränser Sverige. Här är hans gästkrönika i Publikt.
Bild: Melker Dahlstrand.
Erik Halkjaer är ordförande för Reportrar utan gränser Sverige. Här är hans gästkrönika i Publikt.

Erik Halkjaer: När medierna tystnar härjar korruptionen fritt

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2019-06-13

I Sverige är pressfriheten stark. Men i Colombia och Guatemala är situationen för maktgranskare svårare. Journalister köps och tystas och de demokratiska institutionerna blir allt svagare. Det skriver Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, i en krönika.

I den lilla staden Popayán i Cauca i sydvästra Colombia betalar borgmästaren medierna för att få den rapportering han önskar. All form av negativ kritik undanbedes. Då dras kommunens annonspengar in.

När jag läser om svenska reportrars granskningar av myndigheters och sjukhus märkliga affärer brukar jag tänka på Colombia. Jag reste förra året i Cauca och besökte ett par lokalredaktioner.

Nästan två tredjedelar av Colombias alla kommuner saknar lokala medier. Av de medier som finns kan 60 procent inte betala sina reportrar en skälig lön. Så när borgmästaren kliver in till nyhetschefen på Radio Súper i Popayán med en fet check är det svårt att tacka nej.

I studion i det vita kolonialhuset i centrala Popayán berättar nyhetschefen Yiner att utan borgmästarens pengar skulle radion inte kunna producera egna lokala nyheter. Han försäkrar mig om att det i avtalet inte ingår någon form av påverkan av nyheternas innehåll.

Nedför gatan sitter redaktionen på lokaltidningen Nuevo Liberal. De sade alla upp sig från den stora dagstidningen eftersom de inte kunde granska sin egen tidnings annonsörer. Enligt chefredaktören Laurentino krävs det inte många dagars lyssning på Radio Súper för att begripa att radioreportrarna aldrig skulle säga ett ont ord om borgmästaren.

De första som korrupta politiker och företagsledare försöker tysta är journalisterna. Kan de inte köpas, kan de skjutas, vilket sker till och med här i Europa.

För någon vecka sedan talade jag med Gerson, redaktör på tidningen El Periódico i Guatemala, som var i Sverige på en biståndsfinansierad medieutbildning. Han berättade att en av de ledande kandidaterna i det presidentval som hålls i Guatemala 16 juni har dragit tidningen inför rätta.

Kandidaten, Sandra Torres, kan mycket väl bli Guatemalas nästa president. Detta trots att hon är anklagad för en rad fall av korruption. Som de goda reportrar de är frågade Gerson och hans kolleger henne om hennes kontakter med lokalpolitiker med kända kopplingar till mexikanska narkotikakarteller. I stället för att svara på frågorna fick hon en domare att förbjuda tidningens reportrar att kontakta, eller ens närma sig, henne.

Guatemalas medier hindras gång på gång från att granska makthavare, genom utdragna rättsprocesser, indragna annonser, hot och trakasserier. Samtidigt blir landets demokratiska institutioner allt svagare.

I Sverige är pressfriheten ännu stark och grävande reportrar hyllas när korrupta makthavare får gå. Så fungerar en stark demokrati, där journalister fortfarande anses spela en viktig roll att hålla medborgarna informerade om hur politiker, fackpampar och företagsledare förvaltar det förtroende vi gett dem.
 

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA