Annons:
POLISEN
Nyhet
AVErik Dalunde0 kommentarerTyck till!

Ingen enhetlig lösning på Polisens ledningsproblem

Tidigt i våras larmade en intern projektgrupp inom Polisen om hur chefer i lokalpolisområdena saknar administrativt stöd och har svårt att leda verksamheten. Men nu, ett halvt år senare, har inte mycket hänt. Varje region får lösa problemet på sitt eget vis.

Polisen har gått ifrån den princip om en enhetlig organisation som man höll hårt på inför myndighetens bildande januari 2015. Enligt planen för den nya organisationen skulle cheferna för de drygt 90 lokala polisområdena inte ha något administrativt stöd och det skulle inte finnas några biträdande chefer.

Men protesterna lät inte vänta på sig. Lokalpolisområdena är den del av polisen som finns längst ut i kedjan. Det är där ingripandepoliserna och utredarna finns.

I mars kunde Publikt avslöja uppgifter ur en intern rapport som visade att ledningarna för de lokala polisområdena saknar det stöd de behöver för att klara sina uppgifter. Rapporten beskrev hur cheferna drunknar i administrativt arbete och har svårt att leda verksamheten. Det råder också osäkerhet om rollerna och om vem som verkligen får fatta beslut.

Rapportförfattarna föreslog att ledningarna skulle förstärkas och att de lokala polisområdescheferna skulle få rätt att bygga upp kanslier med exempelvis handläggare, koordinatorer, planerare och personalhandläggare.

Men ett halvår efter att rapporten lades fram för rikspolischefen Dan Eliasson har inte så mycket hänt. Orsaken är att regionpolischeferna i den nationella ledningsgruppen inte kunde enas. Beslutet blev i stället att regionpolischeferna fick göra som de ville.

Rapporten utgick från ett pilotprojekt där nio lokalpolisområden i Bergslagen, region Mitt och Stockholm skulle arbeta fram en modell för förstärkt ledning.

De tre regioner som deltog i pilotprojektet har alla behållit modellen med en förstärkt ledningsfunktion, enligt Dan Persson, projektansvarig och chef för region Bergslagen.

­­– Resultatet blev mycket bra. De som var med i pilotprojektet var nöjda och i Bergslagen har vi fortsatt att utveckla organisationen enligt den modellen.

Men en rundringning som Publikt har gjort visar att regionerna valt olika vägar.

I region Nord planerar man att bara ge ledningarna i de största lokalpolisområdena Luleå, Umeå och Sundsvall förstärkning, och då med en person.

– Vi har inte resurser att förstärka de mindre lokalpolisområdena, säger biträdande regionpolischefen Micael Säll Lindahl till Publikt.

I region Öst planerar man inte att ge ledningarna i lokalpolisområdena något kanslistöd alls.

I region syd diskuteras frågan fortfarande och inga beslut är tagna, enligt lokalpolischef Anders Karlsson i Ljungby.

Han vill själv anställa en civilanställd planerare:

– Resultatet av pilotprojektet har inte förts ut till oss. Jag har 80 anställda, men jag har ingen biträdande chef fast jag skulle behöva det. Vi fastnar i administration.

I region väst diskuteras också ledningsstödet till de lokala polischeferna.

– I något enstaka fall har vi förstärkt ledningsstödet, men annars tittar vi på frågan nu, säger Malin Sahlström på regionpoliskansliet i Göteborg.

STs ordförande inom polisen, Karin Svenning, tycker att det kan behövas biträdande chefer på vissa områden, men menar att förhållandena inte är desamma överallt:

– Vi ser hellre att lokalpolisområdena får bättre administrativt stöd än att det blir fler chefer. Alldeles för många chefer ägnar sig åt administration i stället för att leda verksamheten.

Publikt har sökt rikspolischef Dan Eliasson för en kommentar, men han hänvisar till regionpolischeferna.

Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
CoronaNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby har börjat tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, uppger SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektiv, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till utrymme för kärnverksamheten.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner, bland dem Skansen, för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i coronakrisens spår.
HÖGSKOLANNyhetPå grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en myndighetsanalys. Men Statskontoret ser också en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av coronapandemin har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetFacken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.
ArbetsmiljöNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant som blev påkommen med metadon på jobbet åtalas för ringa narkotikabrott. Om mannen döms kan han förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetI en gemensam debattartikel kräver företrädare för TCO, LO och Saco att Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, stoppas tills vidare. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg har klagat på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige får dagsböter och villkorlig dom sedan hon gripits på bar gärning när hon stulit pengar ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.