Bild: Mostphotos

Ja till nytt direktiv om upphovsrätt

UPPHOVSRÄTT2019-03-26

EU-parlamentet har sagt ja till direktivet om digital upphovsrätt. 348 ledamöter ska ha röstat för och 274 emot, enligt nyhetsbyrån TT. 36 ledamöter avstod från att rösta.

Direktivet om digital upphovsrätt ska styra över inkomster från de stora internetföretagen till upphovsrättsinnehavarna och har varit efterlängtat av mediehus och andra upphovsrättsliga aktörer.

Även de fackliga centralorganisationerna TCO, LO och Saco är positiva till direktivet och har uppmanat de svenska EU-parlamentarikerna att rösta ja.

Men flertalet parlamentariker röstade emot att direktivet skulle antas i sin nuvarande form.

Kritiken handlar om att delar av förslaget kan försvaga yttrandefriheten på nätet - eller som vissa uttrycker det – leda till ”internetdöden”.

”Det kommer sakta ned hela internet, en hel del saker kommer att bli osynliga för oss. Det förstör internet som vi känner det”, skriver till exempel Centerpartiets Fredrick Federley till nyhetsbyrån TT.

Framför allt ifrågasätts de paragrafer som handlar om att de stora internetföretagen måste ha licenser för att publicera upphovsrättsskyddat material, liksom att de behöver filtrera och blockera material som inte får delas i sociala medier.

Nu återstår en sista omröstning i ministerrådet. Om rådet säger ja har medlemsländerna två år på sig för att införliva direktivet i sin egen lagstiftning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Palle (ej verifierad) tis, 03/26/2019 - 17:56
Precis som ni skriver så handlade ju den första omröstningen om man skulle rösta om de ändringsförslag som låg. Där blev siffrorna 312 för och 317 emot samt några nerlagda röster. Så det är ju tråkigt att parlamentet inte ens ville rösta om ändringsförslagen.

Det kommer att bli intressant att se hur detta kommer att implementeras så att man inte inskränker på tex yttrandefrihet genom att blockera lagligt material som tex parodi/satir.

Det kommer också, troligen, att leda till att det blir ett fåtal stora aktörer som dominerar marknaden total, eftersom det kommer vara de som var resurser att genomföra filtreringen. Det kommer att bli ytterst svårt för nya, mindre plattformar att slå sig in på marknaden.

Men som sagt, om nu ministerrådet godkänner förslaget så blir det ju en puck för den svenska lagstiftaren att tolka direktivet och implementera det i svensk lag så att man möjliggör för ett fortsatt fritt och kreativt internet.

/PK

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA