Annons:
“Hon har fått på sitt bord att avveckla hela avdelningen, men hon får inga tydliga direktiv om hur det ska gå till, eller när det ska ske”, berättar Frida Hallgren om sin roll som mellanchefen Jenny. Bild:Matilda Rahm
Teater
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Kontorsdrama med chefen i huvudrollen

Dunkla begär som krockar med strikta företagsstrukturer. I sin svarta komedi ”Chefen” lyfter regissören Malin Axelsson fram de dilemman som drabbar mellanchefen Jenny, gestaltad av Frida Hallgren.

Att vara mellanchef likställs ofta med att hamna i kläm. Mellanchefen förväntas genomföra de beslut, inte minst de obekväma, som tas ovanför dennes huvud – och samtidigt vara stötdämpare uppåt i hierarkin för personalens reaktioner på dessa beslut. Det är denna trängda position som skildras i Chefen, som har premiär i april.

Skådespelaren Frida Hallgren och dramatikern och regissören Malin Axelsson möter upp för intervju vid Hornstull i Stockholm. Det är en av Malin Axelssons första dagar som frilans sedan hon slutade sin tjänst som konstnärlig ledare för Sveriges Radio Drama. Nu ska inte den här pjäsen – som beskrivs som ett absurt kontorsdrama om våra innersta begär och en samtidsskildring på managementspråk – betraktas som självbiografisk. Men Malin Axelsson vet hur det är att arbeta som chef, både på en stor institution som Sveriges Radio och på Sveriges största länsteater, Östgötateatern.

I Chefen får vi följa Jenny, som är ny­­anställd på ett större företag, och som har blivit ålagd att genomföra en omorganisation.

– Hon har fått på sitt bord att avveckla hela avdelningen, men hon får inga tydliga direktiv om hur det ska gå till, eller när det ska ske, berättar Frida Hallgren.

Pjäsen börjar med att Jennys chef utökar hennes arbetsuppgifter radikalt, omorganisationen ska göras i princip på nolltid.

– Det utlöser en lång rad jobbiga situa­tioner och konflikter mellan företagets olika chefer som i princip leder till Jennys undergång, säger Malin Axelsson.

Hon hamnar i kläm?

– Ja, eller alla hamnar i kläm i hierarkin, hela vägen upp. Det handlar mycket om var besluten tas och vem det är som måste utföra dessa beslut, säger Frida Hallgren.

Hon ser framför sig mellanchefer som har varit på ett företag väldigt länge.

– Kanske trodde de en gång att de skulle bli högsta chef, och så glider de i stället ned ett par pinnhål. De börjar bli äldre och blir omsprungna av någon ny kollega…

Under ett medarbetarsamtal med en manlig chef, med en ny befattning under Jenny, sker en incident. Efteråt ­anklagas hon för att ha begått någon form av över­grepp. Vad som faktiskt har inträffat är oklart, men det leder till att cheferna tvingas ta ställning till sitt ansvar.

– Jag tycker det är spännande med organisationer som har en tydlig hierarkisk struktur, tydliga system… Vad händer när allt det där får krocka med det som är mänskligt, köttigt, med våra känsloliv? Den biten ryms liksom sällan i företagsmallar och managementidéer, konstaterar Malin Axelsson.

Samtidigt betonar hon att hierarkier behövs, att de inte är onda i sig. Men för att en ledare ska kunna leda är det viktigt att det finns ett tydligt mandat, konstaterar hon.

Hur är man en bra ledare?

– Det beror på vilken arbetsplats man är på, vad det är för människor man har runt sig och vad uppdraget är. Det finns inget färdigt recept. Man får utgå från vilken ledarstil som kan passa på just det stället just då och på vilket sätt ens medarbetare behöver bli ledda, säger Malin Axelsson.

Chefskap har länge intresserat Malin Axelsson och hon har skrivit om det även tidigare, bland annat i radiokomedin Cheferna.

– Det är ju ett evigt tema, det där med makt, säger hon.

Pjäsen fångar en osäkerhet som går igen i hela samhället, "där vi inte riktigt vet vem det är som styr", menar Frida Hallgren.

– Ganska snabbt blir det otäckt, när folk inte tar ansvar och ifrågasätter beslut. Till slut känns det som att man kan göra lite vad som helst utan att någon reagerar, säger hon.

Malin Axelsson konstaterar att en föreställning alltid talar med den tid som den växer fram i.

– Jag började skriva den här pjäsen långt tidigare, men de senaste åren har ledarskap varit under diskussion och debatt, inte minst i teatervärlden. Jag har funderat kring vem som blir ledare, vilka som vill bli ledare och vilka vi väljer som ledare. De här ledargestalterna blir ju föremål för både hallelujakörer och hård kritik. Men en chefs ledarskap ger alltid uttryck för en organisation och en organisation består av massor av människor, det är en större eller mindre grupp som skapar sina chefer.

Du vänder på ansvarsfrågan?

– Det finns en växelverkan mellan ledaren och gruppen. Det är klart att ledaren har stort ansvar, men det har även gruppen. Det är därför gruppen intresserar mig.

Malin Axelsson förklarar att hon i pjäsen har haft ett närmast sociologiskt intresse för det maktspel som kan uppstå i en grupp chefer.

– Om vi har en arbetsplats med problem i sina strukturer så spelar det ingen roll vilken person du sätter på chefsposten, problemen kommer kvarstå så länge som man inte förändrar strukturerna. Och det innebär ett stort arbete att göra det, säger Malin Axelsson.

Pjäs på turné
  • Chefen har premiär 17 april på Kulturhuset Stadsteatern och spelas i Årsta Folkets Hus.
  • Pjäsen är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Riksteatern och kommer att turnera med Riksteatern efter spelperioden i Stockholm.
  • Malin Axelsson står för manus och regi, Frida Hallgren spelar huvudrollen.
  • Malin Axelsson är också huvudförfattare till radiokomedin Cheferna, som finns tillgänglig i två säsonger på Sveriges Radio P1 Drama.
Bli den första att tycka till!
CORONAFördjupningRiksdag och regering gör just nu stora satsningar för att möta coronakrisen. På arbetsmarknaden har avtalsrörelsen skjutits upp till hösten. Men på frågan om vad som krävs av staten och parterna när pandemin är över ger ekonomer delvis olika svar.
POLISENNyhetEfter fyra år och sju månader tycker den tidigare chefen för nationella insatsstyrkan, Marie Jarnérus, att hon fått ”lite upprättelse” när Justitieombudsmannen nu riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skötte tillsättningen av ny insatschef i samband med omorganisationen 2015.
HÖGSKOLANNyhetVid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.
TillväxtverketNyhetTillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.
Statens servicecenterNyhetUnder den senaste veckan har allt fler personer med covid-19 kommit in till Statens servicecenters kontor. Nu har två kontor i Stockholmsområdet stängt och myndigheten ser över säkerheten i hela landet. ”I efterhand kan jag säga att vi kanske skulle ha agerat fortare”, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter.
ArbetsförmedlingenNyhetAntalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
StatsförvaltningNyhetRegelbundna revisioner leder till bestående resultat, men det förekommer att brister inte rättas till, konstaterar Riksrevisionen i sin årliga uppföljningsrapport om förra årets granskningar.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Det är en slutsats i forskningsstudien Diginord, som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
RiksantikvarieämbetetNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektivt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.