Annons:
Gästkrönika
Krönika
AVKristina Wallin1 kommentarerTyck till!

Kristina Wallin: Viruset har satt livet på vänt

Kristina Wallin, frilansjournalist och bosatt i Italien, beskriver hur vardagslivet ser ut sedan coronaviruset ställt allting på ända.

Jag går och väcker killarna, som är hemma eftersom skolan är stängd på grund av corona­viruset. "Det blir ingen bio nu i veckan, regeringen har stängt allihop" förklarar jag medan jag öppnar fönsterluckorna. "Men i morgon måste vi åka till farmor och farfar, de får inte handla själva" fortsätter jag.

Det är bara några av de förändringar våra liv genomgått. Från att ha varit något långt borta, som vi bara upplevde genom medias rubriker, har viruset plötsligt revolutionerat allt för oss. Det har blivit en del av vår vardag på bara ett par veckor.

Nästan allt, förutom affärerna, är stängt. Vi får inte åka och hälsa på någon på äldreboende och det är förbjudet att ha begravningar och andra ceremonier. När vi går och handlar måste vi hålla en meters avstånd från varandra i köerna. Man får inte åka till sjukhus om man har feber, och man får inte sitta i väntrummet till­sammans med sin sjuka mamma.

Alla offentligt anställda har rätt att arbeta hemifrån, om deras arbetsuppgifter tillåter det. I karantänområdena i norra Italien har en del statsanställda tvingats att ta semester. De som måste arbeta på kontor som är öppna för allmänheten har fått stränga order om att ingen hudkontakt får förekomma och alla måste hålla säkerhetsavståndet på en meter. Ingen får delta i kurser eller konferenser.

De flesta ifrågasätter faktiskt alla dessa åtgärder eftersom viruset i de allra flesta fall ger lätta symptom, och folk är mest rädda för vad karantänåtgärder och stängningar kommer att betyda för Italiens ekonomi. Grannen som hörde mig hosta häromdagen blev alldeles förskräckt, men inte för att hon trodde att hon kunde bli smittad. "Vad du än gör, ring inte läkaren om du inte blir riktigt dålig" utbrast hon, med tanke på vad myndigheterna skulle göra om de trodde att vi var en smitthärd.

Coronaviruset och kaoset det skapat är samtalsämnet med alla man träffar. När vi var på utflykt med kompisar häromdagen försökte vi verkligen prata om annat, men på något sätt kom vi alltid tillbaka till viruset och hur konstiga våra liv blivit. Man vänjer sig snabbare än man tror vid att det onormala blir normalt.

Killarna sitter vid datorerna hemma och får lektioner via video. Banken ställde in det planerade mötet. På posten har de satt ett bord framför kassorna så att man inte ska komma för nära de anställda. Gatorna i närliggande Vinci, alltid fulla av turister vid den här tiden på året, gapar tomma.

Trots att jag vet att det kommer en dag när allt detta ligger bakom oss, är känslan när allt stannar upp omkring oss kvävande. Att inte veta om hur vardagslivet ser ut nästa vecka, och om även vi kommer att hamna i karantän, skapar en känsla av osäkerhet som genomsyrar hela samhället. 

Kristina Wallin, frilansjournalist och bosatt i Italien.

Inlagt av Carl ons, 03/18/2020 - 14:03
Vi får oss kanske en tankeställare, hur sårbart vårt samhälle är. Vi har bara rusat vidare utan att tänka på konsekvenserna. Vi behöver inte konsumera onödiga pryla och resor. Då kanske det finns ett hopp för våra barn. Det positiva i det hela är att det är bra för miljön. Carl
CORONAFördjupningRiksdag och regering gör just nu stora satsningar för att möta coronakrisen. På arbetsmarknaden har avtalsrörelsen skjutits upp till hösten. Men på frågan om vad som krävs av staten och parterna när pandemin är över ger ekonomer delvis olika svar.
POLISENNyhetEfter fyra år och sju månader tycker den tidigare chefen för nationella insatsstyrkan, Marie Jarnérus, att hon fått ”lite upprättelse” när Justitieombudsmannen nu riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skötte tillsättningen av ny insatschef i samband med omorganisationen 2015.
HÖGSKOLANNyhetVid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.
TillväxtverketNyhetTillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.
Statens servicecenterNyhetUnder den senaste veckan har allt fler personer med covid-19 kommit in till Statens servicecenters kontor. Nu har två kontor i Stockholmsområdet stängt och myndigheten ser över säkerheten i hela landet. ”I efterhand kan jag säga att vi kanske skulle ha agerat fortare”, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter.
ArbetsförmedlingenNyhetAntalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
StatsförvaltningNyhetRegelbundna revisioner leder till bestående resultat, men det förekommer att brister inte rättas till, konstaterar Riksrevisionen i sin årliga uppföljningsrapport om förra årets granskningar.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Det är en slutsats i forskningsstudien Diginord, som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
RiksantikvarieämbetetNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektivt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.