Kritik mot IT-slarv på Skatteverket

IT-SÄKERHET2010-04-08

Skatteverket har dålig koll på vilka personer som har behörighet att nå känsliga uppgifter i myndighetens IT-system. Det visar en rapport från myndighetens internrevisorer.

Kritiken från internrevisorerna är hård. ”Vi har i vår granskning av hanteringen av känsliga tekniska behörigheter funnit ett flertal allvarliga brister”, skriver de.

Enligt kartläggningen saknar myndigheten en systematisk uppföljning och kontroll av de tekniska behörigheterna.

Revisorerna har funnit ett antal användare ”där det kan ifrågasättas om användaren behöver behörigheten för att kunna utföra sina arbetsuppgifter”. Det finns också exempel på behörigheter som inte har tagits bort när en person slutat sin anställning eller sitt uppdrag på myndigheten.

Problemen gäller också kontrollen över vilka av myndighetens externa konsulter som har tilldelats känsliga behörigheter.

Revisorerna konstaterar att det finns en stor risk att anställda har vidare behörigheter än vad som krävs, och att ”riskexponeringen därmed kan öka”.

De anser att det finns ett behov av att ”omedelbart vidta erfoderliga åtgärder”.

Rapporten, som är ställd till myndighetens säkerhetsstab, avslutas med en uppmaning till myndigheten att senast 14 april återkomma med en åtgärdsplan för att komma till rätta med problemen. Den planen ska innehålla uppgifter om tidsplan och ansvarig person för varje specifik åtgärd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA