Annons:
Europas kulturhuvudstad
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Lokala krafter styr Umeås kulturår

Under 2014 ska Umeå få visa framfötterna som Europas kulturhuvudstad. Programmet följer de samiska årstiderna, rymmer hundratals projekt och bjuder bland annat på en ny uppsättning av humor­kollektivet Klungan.

I runt fyra år har arbetet med kulturhuvudstadsprogrammet pågått och 31 januari blir det invigning: en tre dagar lång fest med ljusspel som leder besökarna mellan olika evenemang och ljudinstallationer längs gatorna. Under året väntar sedan allt från festivaler, scenkonst, litteratur, film, musik och konst till hantverk och sport.

Programdramaturgin för året bygger på den samiska renskötarkalendern med sina åtta årstider.

– Om man är nyfiken på samisk kultur är det bäst att besöka Umeå under vecka 10, den samiska veckan, för då får man en injektion av olika uttryck inom samisk kultur – dansen, musiken, teatern, sången… men också en inblick i politiska frågor, säger Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå 2014.

Till de mer spektakulära programpunkterna hör Norrlandsoperans utom­husföreställning, storsatsningen Elektra av Richard Strauss. Föreställningen, som har premiär 14 augus­ti, är ett samarbete med katalanska scen­konst­gruppen La Fura dels Baus och kommer att ha mer än 250 medverkande.

Tidigare erfarenheter visar att ett kulturhuvudstadsår ofta betyder att medborgarna får en mer positiv syn på sin stad, kultursektorn stärks och turismen ökar. Men arrangemanget kan också väcka kritiska röster:

– När det blir tydligt att kultur­frågorna får ett större utrymme uppstår också ett ifrågasättande hos allmänheten: Är det verkligen på kulturen vi ska lägga våra offentliga resurser? Det kan uppfattas som att kultur ställs mot vård och omsorg.

Den typen av debatter har förts också i Umeå. Men enligt Fredrik Lindegren har kommunpolitikerna varit tydliga med att de ser kultur som något närande.

Umeå 2014 har valt ett annorlunda arbetssätt med programläggningen, genom att man har byggt vidare på det dynamiska kulturliv som redan finns i staden.

– Vi beställer inte kultur, utan för dia­log med det lokala och regionala kulturlivet om hur deras drömmar och visioner kan bli möjliga. Det är hela idén med Umeå som kulturhuvudstad. Det var därför vi valdes.

Juryn för kulturhuvudstadsåret var länge orolig för att denna avlyssnande metod skulle sänka kvaliteten på programmet, berättar Fredrik Lindegren. Men den oron har inte hållit i sig.

– De har nu utsett Umeå till en före­bild för andra kulturhuvudstäder i fram­tiden. De vill att vi ska vara aktiva i europeisk kulturpolitik.

Umeå är en av Sveriges största musik­städer, men saknar en stor musikfestival. Det tänker arrangö­rerna bakom den nystartade festivalen UxU ändra på. De använder sig av gräsrotsfinansiering, berättar initiativtagaren Victor Hillebjörk.

– Vi har velat få folk att handla biljetter långt innan alla förutsättningar för festivalen är klara.

Ju tidigare köp, desto billigare biljett. Den som slog till innan den sista novem­ber förlängde dessutom festi­valen med femton sekunder och blev därmed delägare. Genom själva affärs­modellen vill man utmana den musik­festivaldöd som har spridit sig de senaste åren.

– Det tycker jag är det viktigaste med det här projektet, säger Victor Hillebjörk.

Sammanlagt fick festivalen 2 651 del­ägare och den kommer att bli 11 timmar, 2 minuter och 45 sekunder lång. Vem som helst kan också önska artistbokningar. Klart är att Laleh kommer, liksom det franska popbandet Phoenix, rapparen Mac Miller, Thurston More – som ingick i Sonic Youth – och den danska rapparen och artisten Lucy Love, som sägs ha en av Skandinaviens bästa liveakter.

Umeåbaserade humorkollektivet Klungan medverkar också i kulturhuvudstadsåret. I På rätt sida om okejsamarbetar de för tredje gången med koreografen Birgitta Egerbladh. Den här gången fördjupar de sig i ljud genom att undersöka hur det låter när man lyssnar på sig själv – och vad man tror sig höra när man lyssnar på andra. Klungan har sedan start experimenterat med sina egna röster och därigenom skapat många dråpliga karaktärer.

– Vi har alltid varit intresserade av hur människor pratar om sina liv, hur man bygger upp sina drömmar och livslögner och vad det finns för geografiska och klassmässiga markörer i språket, säger Carl Englén, en av gruppens fyra medlemmar.

Resultatet brukar bli ljuvligt skruvat med en tragikomiskt klingande humor. Efter premiären i Umeå 15 januari kommer föreställningen i mars till Södra teatern i Stockholm, innan den ska turnera i landet med Riksteatern. 

Ämnen: Kultur
Europas kulturhuvudstäder

EU utser Europas kultur­huvud­städer, som genom sitt värdskap får möjlighet att visa upp och utveckla sitt kulturliv. Först ut var Aten, 1985. 1998 var det Stockholms tur. Marseille och Košice är årets kulturhuvudstäder och 2014 övertar Umeå och Riga värdskapet. Umeå 2014s totala budget för året landar på knappt 328 miljoner kronor. Kommunen står för 30 procent av finansieringen, näringslivet för 10 procent och EU för 14 procent.

Bli den första att tycka till!
OmlokaliseringNyhetDe flesta av de myndigheter som föreslagits flytta verksamhet till Härnösand vill inte göra detta. Sida säger nej till att omlokalisera tjänster inom kommunikationsverksamheten, men erbjuder sig att i stället flytta tre andra tjänster till staden. Det framgår av remissvaren på utredningens om lokalisering av statlig verksamhet till Härnösand.
ArbetsrättNyhetEn handläggare vid Stockholms tingsrätt som åtalats för narkotikabrott avskedas efter beslut i personalansvarsnämnden. Nämnden anser i sitt beslut att handläggaren förbrukat arbetsgivarens förtroende.
KollektivavtalNyhetDe svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco är på kollisionskurs med Europafacket när det gäller minimilöner. De tre är starkt kritiska till att Europafacket i ett samrådssvar förordar att minimilöner införs inom EU.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
KronofogdenNyhetUnder 2019 drev Kronofogden in nära 13 miljarder kronor, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2019. Det var 1,1 miljard kronor mer än 2018 och den högsta siffran någonsin.
ArbetsmiljöNyhetStress och bristande kunskap ligger bakom att förebyggande arbetsmiljöåtgärder inte vidtas. Det är orsaken till många av dödsolyckorna på svenska arbetsplatser, enligt en analys från Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖNyhetSymtom på depression som nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och brist på energi kan leda till färre år i arbetslivet, visar en ny dansk studie.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringslagen är inte är tillräckligt ändamålsenlig och inte tillräckligt effektiv, skriver diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i myndighetens årsredovisning. Därför behöver den ses över, anser hon.
ArbetsmarknadNyhetNyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.