Lokala krafter styr Umeås kulturår

KULTUR: EUROPAS KULTURHUVUDSTAD2013-12-18

Under 2014 ska Umeå få visa framfötterna som Europas kulturhuvudstad. Programmet följer de samiska årstiderna, rymmer hundratals projekt och bjuder bland annat på en ny uppsättning av humor­kollektivet Klungan.

Av:  Birgitta Haglund

I runt fyra år har arbetet med kulturhuvudstadsprogrammet pågått och 31 januari blir det invigning: en tre dagar lång fest med ljusspel som leder besökarna mellan olika evenemang och ljudinstallationer längs gatorna. Under året väntar sedan allt från festivaler, scenkonst, litteratur, film, musik och konst till hantverk och sport.

Programdramaturgin för året bygger på den samiska renskötarkalendern med sina åtta årstider.

– Om man är nyfiken på samisk kultur är det bäst att besöka Umeå under vecka 10, den samiska veckan, för då får man en injektion av olika uttryck inom samisk kultur – dansen, musiken, teatern, sången… men också en inblick i politiska frågor, säger Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå 2014.

Till de mer spektakulära programpunkterna hör Norrlandsoperans utom­husföreställning, storsatsningen Elektra av Richard Strauss. Föreställningen, som har premiär 14 augus­ti, är ett samarbete med katalanska scen­konst­gruppen La Fura dels Baus och kommer att ha mer än 250 medverkande.

Tidigare erfarenheter visar att ett kulturhuvudstadsår ofta betyder att medborgarna får en mer positiv syn på sin stad, kultursektorn stärks och turismen ökar. Men arrangemanget kan också väcka kritiska röster:

– När det blir tydligt att kultur­frågorna får ett större utrymme uppstår också ett ifrågasättande hos allmänheten: Är det verkligen på kulturen vi ska lägga våra offentliga resurser? Det kan uppfattas som att kultur ställs mot vård och omsorg.

Den typen av debatter har förts också i Umeå. Men enligt Fredrik Lindegren har kommunpolitikerna varit tydliga med att de ser kultur som något närande.

Umeå 2014 har valt ett annorlunda arbetssätt med programläggningen, genom att man har byggt vidare på det dynamiska kulturliv som redan finns i staden.

– Vi beställer inte kultur, utan för dia­log med det lokala och regionala kulturlivet om hur deras drömmar och visioner kan bli möjliga. Det är hela idén med Umeå som kulturhuvudstad. Det var därför vi valdes.

Juryn för kulturhuvudstadsåret var länge orolig för att denna avlyssnande metod skulle sänka kvaliteten på programmet, berättar Fredrik Lindegren. Men den oron har inte hållit i sig.

– De har nu utsett Umeå till en före­bild för andra kulturhuvudstäder i fram­tiden. De vill att vi ska vara aktiva i europeisk kulturpolitik.

Umeå är en av Sveriges största musik­städer, men saknar en stor musikfestival. Det tänker arrangö­rerna bakom den nystartade festivalen UxU ändra på. De använder sig av gräsrotsfinansiering, berättar initiativtagaren Victor Hillebjörk.

– Vi har velat få folk att handla biljetter långt innan alla förutsättningar för festivalen är klara.

Ju tidigare köp, desto billigare biljett. Den som slog till innan den sista novem­ber förlängde dessutom festi­valen med femton sekunder och blev därmed delägare. Genom själva affärs­modellen vill man utmana den musik­festivaldöd som har spridit sig de senaste åren.

– Det tycker jag är det viktigaste med det här projektet, säger Victor Hillebjörk.

Sammanlagt fick festivalen 2 651 del­ägare och den kommer att bli 11 timmar, 2 minuter och 45 sekunder lång. Vem som helst kan också önska artistbokningar. Klart är att Laleh kommer, liksom det franska popbandet Phoenix, rapparen Mac Miller, Thurston More – som ingick i Sonic Youth – och den danska rapparen och artisten Lucy Love, som sägs ha en av Skandinaviens bästa liveakter.

Umeåbaserade humorkollektivet Klungan medverkar också i kulturhuvudstadsåret. I På rätt sida om okejsamarbetar de för tredje gången med koreografen Birgitta Egerbladh. Den här gången fördjupar de sig i ljud genom att undersöka hur det låter när man lyssnar på sig själv – och vad man tror sig höra när man lyssnar på andra. Klungan har sedan start experimenterat med sina egna röster och därigenom skapat många dråpliga karaktärer.

– Vi har alltid varit intresserade av hur människor pratar om sina liv, hur man bygger upp sina drömmar och livslögner och vad det finns för geografiska och klassmässiga markörer i språket, säger Carl Englén, en av gruppens fyra medlemmar.

Resultatet brukar bli ljuvligt skruvat med en tragikomiskt klingande humor. Efter premiären i Umeå 15 januari kommer föreställningen i mars till Södra teatern i Stockholm, innan den ska turnera i landet med Riksteatern.

Europas kulturhuvudstäder

EU utser Europas kultur­huvud­städer, som genom sitt värdskap får möjlighet att visa upp och utveckla sitt kulturliv. Först ut var Aten, 1985. 1998 var det Stockholms tur. Marseille och Košice är årets kulturhuvudstäder och 2014 övertar Umeå och Riga värdskapet. Umeå 2014s totala budget för året landar på knappt 328 miljoner kronor. Kommunen står för 30 procent av finansieringen, näringslivet för 10 procent och EU för 14 procent.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA