Annons:
Publikt nr 3-2015.
Uppföljning
Fördjupning
AVAnn Dahlin0 kommentarerTyck till!

Nu är det lättare att söka forskningsbidrag

Det digitala systemet för att ansöka om forskningsbidrag, Prisma, fick stor kritik när det lanserades 2015. I dag vittnas det om att användarvänligheten har blivit betydligt bättre.

DÅ:

När Vetenskapsrådets nya portal ­Prisma 2015 öppnades för ansökningar om forskningsbidrag var kritiken från ­forskare förödande. Det system som kostat 40 miljoner kronor att utveckla kallades för "skitsystem" och "forskarfientlig galenskap".

Många drabbades av systemkrasch mitt under en ansökan, och det var svårt att hitta i långa, osorterade rullgardinsmenyer.

Vetenskapsrådet, som lanserat portalen tillsammans med forskningsråden Forte och Formas, lovade bot och bättring.

NU:

– Jag har precis ansökt om forsknings­pengar via Prisma för första gången på tre år, och det verkar faktiskt som om man har kommit över många barnsjukdomar. Det har blivit betydligt bättre.

Det omdömet ger Johan Edman, professor vid kriminologiska institutionen på Stockholms universitet. När Publikt intervjuade honom 2015 var tongångarna inte lika positiva. Han upplevde då stora problem med design och prestanda, och ansökan var oerhört tidskrävande.

Hans nya ansökan gick snabbare att göra, dels för att tekniken fungerade bättre – även om systemet fortfarande laggade en del – dels för att de personliga upp­gifter som han en gång fört in ligger kvar för kommande ansökningar.

Vid det första tillfället hade han också stora bekymmer med de automatiskt införda uppgifterna om hans forskningspublikationer.

– Det var enormt mycket fel, så jag var tvungen att gå igenom var och en och rätta.

Nu har den funktionen tagits bort, vilket eliminerar felen. Det innebär samtidigt att forskarna själva måste lägga in uppgifter om publikationer.

– Alla forskare lägger in uppgifter om publikationer i portalen Diva, det borde gå att länka från den, säger Johan Edman.

Lucas Pettersson, chef för Vetenskapsrådets avdelning för forskningsfinansiering, säger att det pågår diskussioner om att införa en funktion i Prisma för att kunna ladda upp publikationer från olika databaser, bland annat från Kungliga bibliotekets söktjänst Swepub för vetenskapliga publiceringar.

I en enkät bland forskare för två år sedan fick Prisma "förhållandevis bra siffror", enligt Lucas Pettersson. Då hade flera problemområden rättats till.

– Exempelvis hamnade bilder och formler fel i projektbeskrivningen, och det upp­fattades som att man inte kunde beskriva sitt projekt på ett rättvisande sätt. Det gjorde vi om nästan direkt.

Forskare har också reagerat på begränsningar i Prisma, som att en ansökan endast får innehålla tio publikationer. Lite godtyckligt, tycker Johan Edman, men har samtidigt förståelse för att de som sitter i beredningsgrupper och granskar ansökningar inte hinner läsa hur mycket som helst.

– Jag ska själv sitta i en beredningsgrupp i år, och bedöma Prisma från andra hållet. Det är bra att man rensar lite.

 

Bli den första att tycka till!
CORONAFördjupningRiksdag och regering gör just nu stora satsningar för att möta coronakrisen. På arbetsmarknaden har avtalsrörelsen skjutits upp till hösten. Men på frågan om vad som krävs av staten och parterna när pandemin är över ger ekonomer delvis olika svar.
POLISENNyhetEfter fyra år och sju månader tycker den tidigare chefen för nationella insatsstyrkan, Marie Jarnérus, att hon fått ”lite upprättelse” när Justitieombudsmannen nu riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skötte tillsättningen av ny insatschef i samband med omorganisationen 2015.
HÖGSKOLANNyhetVid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.
TillväxtverketNyhetTillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.
Statens servicecenterNyhetUnder den senaste veckan har allt fler personer med covid-19 kommit in till Statens servicecenters kontor. Nu har två kontor i Stockholmsområdet stängt och myndigheten ser över säkerheten i hela landet. ”I efterhand kan jag säga att vi kanske skulle ha agerat fortare”, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter.
ArbetsförmedlingenNyhetAntalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
StatsförvaltningNyhetRegelbundna revisioner leder till bestående resultat, men det förekommer att brister inte rättas till, konstaterar Riksrevisionen i sin årliga uppföljningsrapport om förra årets granskningar.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Det är en slutsats i forskningsstudien Diginord, som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
RiksantikvarieämbetetNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektivt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.