Annons:
“Det är häftigt att se den utveckling de kan genomgå, de är så kraftfulla djur”, säger förrättningslantmätaren Olivia Olsson om att träna och tävla travhästar på fritiden. Bild:Susanne Kronholm
Min fritid
Fördjupning
AVJenny Damberg0 kommentarerTyck till!

Olivia tävlar i trav

Att träna och tävla med travhästarna Gigantica och Jenna E fyller fritiden för ST-medlemmen Olivia Olsson, som till vardags arbetar som förrättningslantmätare vid Lantmäteriet i Uppsala.

Vi har två hästar. Både Gigantica och Jenna E är varmblod, men väldigt olika varandra. Jenna E är lugn och blyg, lite försiktig, men när hon kommer till tävlingsbanan förstår hon direkt vad det handlar om. Då sträcker hon på sig. Gigantica är yngre och mer nyfiken, och blir lätt nervig vid tävling. Nu har hon äntligen börjat gå godkända lopp. Vi har arbetat mycket med att få henne lugn, låtit henne öva på överraskningar, även obehagliga, och åkt till banan utan några som helst krav. Och gett mycket beröm när hon gjort rätt. Och nu helt plötsligt har poletten trillat ned!

Jag tränar hästarna tillsammans med min sambo, som är travjournalist. När vi träffades hade han aldrig skött hästar, utan bara skrivit om dem. Jag har aldrig varit intresserad av att spela på trav. Jag är intresserad av hästarna och att träna dem. Efter gymnasiet jobbade jag i några år heltid med travhästar, både i Sverige och i USA, Nya Zeeland och Australien. Då var jag så inne i det att jag inte blev nervös när det var lopp. Men det kan jag bli nu, speciellt med Gigantica som det har varit lite struligt med.

Vi brukar tävla ungefär var fjortonde dag. I perioder har vi längre uppehåll för att träna.

Hästarna går på lösdrift i en hage hos mina föräldrar, sju mil från Uppsala där vi bor. Jag önskar att jag kunde vara där varje dag, men det är för långt. Vi funderar på att flytta dem till ett stall närmare oss en period. Jag skulle gärna vilja se varje morgon hur de mår och därefter avgöra hur vi ska lägga upp dagen."

Berättat för Jenny Damberg

Olivia Olsson
  • Ålder: 28 år. 
  • Bor: Uppsala. 
  • Arbete: Förrättningslantmätare på Lantmäteriet i Uppsala. 
  • Gör på fritiden: Tränar och tävlar med travhästar. 
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.