“Det är häftigt att se den utveckling de kan genomgå, de är så kraftfulla djur”, säger förrättningslantmätaren Olivia Olsson om att träna och tävla travhästar på fritiden.
Bild: Susanne Kronholm
“Det är häftigt att se den utveckling de kan genomgå, de är så kraftfulla djur”, säger förrättningslantmätaren Olivia Olsson om att träna och tävla travhästar på fritiden.

Olivia tävlar i trav

MIN FRITID: MIN FRITID2019-11-15

Att träna och tävla med travhästarna Gigantica och Jenna E fyller fritiden för ST-medlemmen Olivia Olsson, som till vardags arbetar som förrättningslantmätare vid Lantmäteriet i Uppsala.

Av:  Jenny Damberg

Vi har två hästar. Både Gigantica och Jenna E är varmblod, men väldigt olika varandra. Jenna E är lugn och blyg, lite försiktig, men när hon kommer till tävlingsbanan förstår hon direkt vad det handlar om. Då sträcker hon på sig. Gigantica är yngre och mer nyfiken, och blir lätt nervig vid tävling. Nu har hon äntligen börjat gå godkända lopp. Vi har arbetat mycket med att få henne lugn, låtit henne öva på överraskningar, även obehagliga, och åkt till banan utan några som helst krav. Och gett mycket beröm när hon gjort rätt. Och nu helt plötsligt har poletten trillat ned!

Jag tränar hästarna tillsammans med min sambo, som är travjournalist. När vi träffades hade han aldrig skött hästar, utan bara skrivit om dem. Jag har aldrig varit intresserad av att spela på trav. Jag är intresserad av hästarna och att träna dem. Efter gymnasiet jobbade jag i några år heltid med travhästar, både i Sverige och i USA, Nya Zeeland och Australien. Då var jag så inne i det att jag inte blev nervös när det var lopp. Men det kan jag bli nu, speciellt med Gigantica som det har varit lite struligt med.

Vi brukar tävla ungefär var fjortonde dag. I perioder har vi längre uppehåll för att träna.

Hästarna går på lösdrift i en hage hos mina föräldrar, sju mil från Uppsala där vi bor. Jag önskar att jag kunde vara där varje dag, men det är för långt. Vi funderar på att flytta dem till ett stall närmare oss en period. Jag skulle gärna vilja se varje morgon hur de mår och därefter avgöra hur vi ska lägga upp dagen.”

Berättat för Jenny Damberg

Olivia Olsson

  • Ålder: 28 år.
  • Bor: Uppsala.
  • Arbete: Förrättningslantmätare på Lantmäteriet i Uppsala.
  • Gör på fritiden: Tränar och tävlar med travhästar.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA