Orimliga nedskärningar

DEBATT: FÖRSÄKRINGSKASSAN 2011-04-12

Att Försäkringskassan ska spara drygt en halv miljard kronor leder till orimliga konsekvenser. Det anser företrädare för Gemensam Välfärd, Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt, Resurs och Slussa.

Regeringen har krävt att Försäkringskassan ska spara drygt en halv miljard kronor. Det kan komma att innebära att Försäkringskassan stänger alla sina service- och lokalkontor runt om i landet och att hundratals tjänster försvinner. Vi menar att det är orimligt att göra denna neddragning. Stöd och service från Försäkringskassan kommer att bli ännu sämre.

Den avgörande bristen i det svenska sjukförsäkringssystemet är att arbetsrehabilitering sällan startar tidigt. Ansvaret för detta åligger i första hand arbetsgivaren och Försäkringskassan. Den försäkrade ska medverka efter förmåga. Försäkringskassans personal ska samarbeta med dessa parter liksom med Arbetsförmedlingen, sjukvården och andra instanser. För att detta ska kunna effektiviseras krävs välmotiverad och lokalt tillgänglig personal med goda arbetsvillkor.

De nya reglerna för sjukskrivning och bedömning av arbetsförmåga med utförsäkringshot har skapat stor oro och personliga tragedier för många människor. För de anställda på Försäkringskassan har de inneburit hård tidspress och stress, som går ut över dem som kassan ska betjäna. Det är orimligt att regeringen genom besparingskravet väljer att ytterligare försämra sjukförsäkringssystemet i stället för att förstärka trygga rehabiliteringsmöjligheter och ta bort utförsäkringshoten.

Sverige har aldrig varit rikare än i dag och försäkrings­systemet går som helhet med stora överskott. Vi har råd med en sjukförsäkring som innebär trygghet för de sjuka och god tillgång på motiverad personal på Försäkringskassan. Skär inte ned på Försäkringskassan!

Christer Hogstedt
Peter Lorentzon

Gemensam Välfärd Stockholm

Gertie Gladnikoff

Aktionsgruppen för
de sjukförsäkrades rätt, Härnösand

Jenny Fjell

RESURS, Respekt för Sjukas och
Utsattas Rätt i Samhället, Stockholm

Maria Werme

SLUSSA, Samling för Livslust till Utbrända, SuperStressade
och Anhöriga, Västerås

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA