Annons:
Bild:Lotta Sjöberg
Talarskräck
På jobbet
AVFatima Grönblad0 kommentarerTyck till!

Övningar gör dig trygg i talarstolen

Tillhör du dem som börjar svettas, rodna och skaka när du ska tala inför folk? Du är inte ensam. Men talarskräck går att arbeta bort. Ett sätt är att börja öva i vardagliga situationer.

Där står du alldeles ensam, inför en skara åhörare med blanka ansikten vars blickar är riktade rakt emot dig i tyst väntan på vad du har att säga.

För en del väcker den situationen starka känslor och reaktioner. Hjärtat börjar klappa, munnen blir torr och man kan få svårt att sortera tankarna.

– Det handlar om att man är rädd för hur man ska uppfattas som person, säger Per Carlberg, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.

Talarskräck är inte klassat som en egen diagnos men har vissa likheter med social fobi, enligt Per Carlberg. Och liksom vid andra fobier aktiveras kroppens flyktbeteende.

– Reaktionerna är desamma som om man har spindelfobi och ser att det kommer en spindel.

Rädslan för att prata inför andra hänger ofta ihop med att man ser situationen som en prestation, där det handlar om att bli granskad och bedömd. Den upplevelsen kan trigga i gång oroliga tankar om hur andra uppfattar en. Syns det att jag svettas? Låter det jag säger konstigt? Det kan skapa en negativ spiral, där man än mer tappar kontakten med dem som lyssnar.

– Om man funderar mycket på vad andra tycker och tänker så stjäl det mycket uppmärksamhet för hjärnan. Därmed blir det svårt att tänka på det man egentligen vill säga, säger Per Carlberg.

Lösningen är att försöka flytta fokus bort från sig själv, till innehållet och kontakten med åhörarna.

Ulf Kärnström utbildar i muntlig berättarkonst och leder »våga tala«-kurser i Göteborg. Han konstaterar att nervositet inte behöver vara dåligt i sig. I lagom mängd kan det göra att man blir alert och uppmärksam. Men om reaktionerna är så starka att de blir ett hinder i livet kan det vara värt att ta tag i situationen.

Till Ulf Kärnströms kurser brukar det komma tre kategorier av männi­skor: Studenter som vill kunna hålla muntliga presentationer utan ångest, personer som står inför en situation i privatlivet där de förväntas hålla tal och yrkesmänniskor som insett att deras talarskräck är ett hinder för att söka chefspositioner.

– Jag har en del väldigt kompetenta personer med välbetalda yrken på kurserna. På ett sätt kan det tyckas förvånande – du kan allt detta, men du kan inte tala? Samtidigt är det ju så med rädsla, det är en känsla som ofta saknar logik.

Ulf Kärnström menar att grunden för att mildra de nervösa reaktionerna är att försöka hitta fram till känslan av att man talar med åhörarna i en ömsesidig kommunikation.

– Som människor har vi ett spontant språkflöde. Säg att jag har varit på semes­ter och mina släktingar undrar hur jag haft det. Då blir man inte nervös för att man formulerar sig fel.

Ulf Kärnström berättar att han bygger upp sina kurser kring stegvisa övningar.

Den allra första övningen brukar handla om att i grupp berätta kort om sitt namn, vad det betyder och dess ursprung. Vartefter kursen löper på brukar Ulf sedan utmana deltagarna att hålla allt längre presentationer, alltid om ämnen som de själva känner sig bekväma med.

Efter varje övning ger deltagarna varandra respons. Då brukar det visa sig att det kaos den som talat kanske känt inuti sällan märks utanpå, konstaterar Ulf Kärnström.

Per Carlberg och hans kolleger driver ett forskningsprojekt där talar­ängslan behandlas med hjälp av virtual reality-teknologi. Deltagarna får testa att hålla tre anföranden med virtual reality-glasögon på sig. Där simuleras ett mindre möte, ett bröllop respektive en stor konferens, med publik som består av riktiga människor som filmats.

Övningen ramas in av att deltagaren får samtala med en psykolog om de tankar och känslor som dyker upp före, under och efter presentationen. De lyssnar också på en ljudinspelning efteråt.

Behandlingsmodellen ger personen chans att se att de uppskruvade tankarna sällan ger en sann bild av verkligheten.

– På så sätt kan man korrigera sina missuppfattningar och få en mer objek­tiv bild av hur talet gick, säger Per Carlberg.

Per Carlberg och Ulf Kärnström anser båda att det bara finns en väg för att komma till rätta med sin talarskräck: Ta tjuren vid hornen, utmana rädslan och börja öva! Om man inte vill eller kan gå på kurs eller virtual reality-behandling räcker det långt att ta vara på små situationer, tipsar Ulf Kärnström. Det kan till exempel handla om att tacka värden för middagen på en fest, eller att utveckla ett resonemang på ett större möte.

– Se alla tillfällen i vardagen som träningsmöjligheter!

5 råd för att mota nervositeten
  1. Förbered dig i god tid. Håll presentationen hemma, prata högt för dig själv eller inför andra.
  2. Besök om möjligt lokalen i förväg. Provstå där du kommer att vara och kontrollera att tekniken fungerar.
  3. Motionera gärna precis innan, eller gör andningsövningar som hjälper dig slappna av.
  4. Möt deltagarna när de kommer in i rummet – med blicken, genom att ta i hand eller bjuda på godis. Det bidrar till att avdramatisera situationen.
  5. Ställ gärna frågor till åhörarna då och då under föredraget för att få kontakt.
Bli den första att tycka till!
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till mer kärnverksamhet.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i Coronakrisens spår.
UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEOMRÅDETNyhetPå grund av risken för att sprida coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.