Regeringen vill slå samman museer

KULTUR2016-05-27

Statens historiska museer bör slås samman med Livrustkammaren, Skokloster och Hallwylska museet till en myndighet. Det föreslås i en departementspromemoria. 314 anställda skulle beröras om förslaget blir verklighet.

Statens historiska museer, SHMM, utgörs i dag av Historiska museet och Kungliga myntkabinettet. Myndigheten svarar också för driften av Tumba bruksmuseum. Sedan 2015 ingår även den arkeologiska uppdragsverksamheten i myndigheten. Museerna Livrustkammaren, Skokloster och Hallwylska palatset är samlade i en myndighet, LSH.

Promemorians förslag är att skapa en central museimyndighet med ansvar för hela den historiska utvecklingen i Sverige, från äldre tid till i dag. De uppgifter som Statens historiska museer, SHMM, respektive Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet, LSH, i dag ansvarar för bör samlas i en myndighet, Statens historiska museer.

”En myndighet av detta slag kan genom öppenhet för olika perspektiv bli en avgörande kraft när berättelsen om nationen laddas om och fylls med nytt innehåll. Verksamheten vid myndigheten ska vara en angelägenhet för alla människor i samhället, oavsett bakgrund”, skriver Kulturdepartementet i promemorian.

Syftet med förslaget är att skapa en effektiv och ändamålsenlig myndighetsstruktur. Målet är att skapa möjligheter att belysa hela den historiska utvecklingen i Sverige på nya sätt, inte att spara pengar, skriver departementet. Men förslaget bör på längre sikt kunna ge vissa effektiviseringsvinster.

Inom SHMM finns 251 anställda, varav två tredjedelar tillsvidareanställda. Två av tre anställda är kvinnor. LSH har 63 anställda, varav varannan tillsvidareanställd. 70 procent av de anställda är kvinnor. Vid sammanslagningen ska lagens om anställningskydds regler om verksamhetsövergång tillämpas. Förslaget är att förändringen genomförs 1 januari 2018.

Sammanlagt har de museer som ingår i den planerade sammanslagningen drygt 660 000 besökare årligen. Störst är Livrustkammaren (270 000 besökare) och Historiska museet (217 000 besökare).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA