Riksdagsnej till upphovsrättsdirektiv

EU2019-04-15

Riksdagens EU-nämnd stoppar ett svenskt ja till förslaget till nytt EU-direktiv om upphovsrätten. Socialdemokraterna ville säga ja – men i utskottet blev de ensamma om sin linje, och därmed tvingas regeringen att säga nej.

Direktivet om digital upphovsrätt ska styra över inkomster från de stora internetföretagen till upphovsrättsinnehavarna och har varit efterlängtat av upphovsrättsliga aktörer.

Justitieminister Morgan Johansson, S, uttryckte besvikelse sedan EU-nämnden gett honom och Socialdemokraterna bakläxa om upphovsrättsdirektivet, rapporterar Europaportalen.

”På det här sättet sviker man 150 000 kulturarbetare i Sverige och vi riskerar också att tappa det svenska avtalslicenssystemet som vi tycker är jätteviktigt”, sa han till Europaportalen efter omröstningen.

Också regeringens koalitionspartner Miljöpartiet röstade med nej-sidan i EU-nämnden. Enligt justitieministern innebär direktivet inte i sig några krav på tekniska uppladdningsfilter. Morgan Johansson menar att det riktar sig mot stora nätjättar som Google och Facebok, som han anser ”åker snålskjuts” på musiker, författare, journalister och andra kulturarbetare i Europa.

Moderaternas gruppledare i EU-nämnden Tomas Tobé var enligt Europaportalen mycket nöjd efter nämndens beslut.

”Moderaterna har nu lyckats samla en majoritet i EU-nämnden för att tvinga regeringen att rösta nej till copyrightdirektivet. Jag kan konstatera att Socialdemokraterna nu står ensamma för att driva på en form av länkskatt och uppladdningsfilter på internet”, sade han till Europaportalen efter mötet.

Det var tionde gången sedan 2010 som riksdagen tvingat regeringen att byta ståndpunkt i en EU-fråga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA