Annons:
Teater
Kultur
AVRasmus Malm0 kommentarerTyck till!

Skruvade brev tar plats på scen

I flera år skickade Eric Ericson märkliga brev till sina vänner, systrarna Clara och Tyra von Zweigbergk. Breven, med påhittade avsändare och absurda budskap, blir nu teater på Dramatens scen för unga i Stockholm.

År efter år fortsatte de märkliga försändelserna att dimpa ner hos Erics båda vänner, ibland flera stycken varje dag. Ett indignerat utfall från båtklubben, en teckning av en »Bohusdrätte«, 14 maskinskrivna sidor från skyddsombudet på Konsum i Kristineberg, en kam…

– Jag hoppas att resultatet kommer att bli absurt, roligt och obehagligt hotfullt, säger Ellen Lamm, regissören som tagit sig an att överföra breven till teatern. I april kommer Brev från Eric Eric­son att ha premiär på Dramatens scen Elverket.

Skrev till myndigheter

Eric Ericson gjorde sig känd som mannen som skrev vansinniga brev till myndigheter, leksakstillverkare och hunduppfödare – och fick minst lika roliga svar. Breven publicerades 2003 i den kultförklarade boken Brev till samhället som hittills sålt cirka 120 000 exemplar.

Under de många skratten ryms en samhällskritisk dimension. I breven till Clara och Tyra representerar avsändaren »Staten« ofta någonting krävande, en röst från en auktoritär storebror. »Social­grupps- och identitetslotteriet« meddelar plötsligt att din nya identitet är »Mimmi Stefansson, missbrukare från Sävsjö, personnummer 19670927-5357«.

Ellen Lamm fascinerades av breven då de kom ut i bokform 2009, och började fundera kring relationen mellan individ och samhälle:

– Vi är vana att se samhället som något gott som förser oss med skolgång och sjukvård, men det är lätt att glömma att samhället också kräver anpassning. Det finns hela tiden ett latent hot om uteslutning om man inte följer normerna. Man lever sitt liv mellan rädslan att inte få vara med i samhörigheten och rädslan för att slukas upp av sam­hörigheten.

Svårt att dramatisera breven

Hur dramatiserar man då ett halvt kilo skruvade privata brev? Ellen Lamm skapar för iscensättningen tre karaktärer som hon kallar Eric ett, två och tre. Pub­li­ken följer trions utforskning av samhället. Ellen Lamm har uteslutande hämtat manustext från breven, utan att göra egna tillägg. Hon erkänner att det varit ett svårt arbete. Men hon fann också en befriande kreativitet i materialet.

Ellen Lamm menar att Eric Ericsons arbetssätt påminner om teaterprocessen där man söker efter en direkthet i uttrycket.

– Det är roligt att breven inte är skrivna för publicering. Jag kan längta tillbaka till den spontaniteten, det är en typ av vuxenlek. De flesta slutar skriva de där konstiga breven i tonåren.

Eric Ericson håller med om att resultatet hade blivit mer censurerat om han vetat om att breven en dag skulle komma att hamna i en bok, eller på landets nationalscen. Det känns overkligt att hans på lösa lappar hastigt nedrafsade rader nu ska bli teater.

När Eric Ericson porträtterades i reportage­tidningen Filter för två år sedan framträdde bilden av en outsider och en upprorisk själ – klädd i prydlig kostym. Hans biografi präglas av avhopp och antikonformism, från ett anarkistiskt dagis med Gurra från Ebba Grön som »fröken«, via hög frånvaro under högstadiet till reklamskolan Beckmans – som sparkade ut honom efter två terminer eftersom han varit där så lite.

Hoppade av reklambranschen

Icke desto mindre tog karriären i reklam­branschen fart och han arbetade på prestigefyllda byråer. Efter framgångarna med Brev till samhället hoppade han av också från den konformism han fann i reklambranschen. I dag hänger han sig åt sina egna smala bokprojekt och frilansar också som formgivare – »så lite som möjligt men tillräckligt för att betala räkningarna«. För att ställa sig helt utanför samhället går ju inte.

– Nej, det slutar bara med att man får betalningsanmärkningar, konstaterar han.

– Jag känner mig inte fri i samhället. Jag skulle tycka att det vore fantastiskt att kunna komma undan från allting, men det går inte. Men måste ha ett Visakort och ett mobilabonnemang vare sig man vill eller inte.

Han säger att samhället är »en ganska krävande plats«.

– För mig är staten någonting man bara ska infinna sig i. Man måste få de där breven. Även om man flyr ut i skogen och gömmer sig måste man förr eller senare komma tillbaka. Det är som att spela på ett kasino. Banken vinner alltid.

För två år sedan gav Eric Ericson tillsammans med Anders Bennysson och Fredrik Tjernström ut boken Så fungerar samhället, en parodi på en nyliberal beskrivning av det utopiska konsumtionssamhället: en värld där McDonalds sköter u-hjälpen och Findus paramilitära styrkor håller ordning i förorterna.

Med udden mot flera håll

Men Eric Ericsons samhällskritik kan inte enkelt ritas in på en höger-vänster-skala. De uppfordrande och besvikna breven som kräver att mottagaren ska »ta sitt ansvar« kan lika gärna komma från småpåven på båtklubben eller bostadsrättsföreningen som från myndigheterna. När Riddarhuset skickar telegram handlar det om att »Friherre Pierre af Silfverman inbjuder dig att plåga djur och håna tjänstefolk« – och brevet avslutas kort och gott »Sieg heil«.

Under arbetet med Brev till samhället och uppföljaren Brev till utlandet skickade Eric Ericson cirka 9 000 brev. Han konstaterar att det är troligt att många av ST Press läsare och andra offentligt anställda står på listan av mottagare. När Eric Ericson skrev till Bromölla kommun för att föreslå att ett indianreservat borde förläggas till området, behandlades frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott enligt ordinarie rutiner.

Vill du passa på och hälsa något till alla tjänstemän som tagit emot dina brev genom åren?

– Jag tycker att det är fantastiskt med Sverige att man faktiskt får svar när man skriver till olika myndigheter. Det funge­rar verkligen!

– Och så kan jag ju passa på att be om ursäkt för att jag slösat med deras tid…           

Bli den första att tycka till!
KollektivavtalNyhetDe svenska fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco är på kollisionskurs med Europafacket när det gäller minimilöner. De tre är starkt kritiska till att Europafacket i ett samrådssvar förordar att minimilöner införs inom EU.
KronofogdenNyhetUnder 2019 drev Kronofogden in nära 13 miljarder kronor, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2019. Det var 1,1 miljard kronor mer än 2018 och den högsta siffran någonsin.
ArbetsmiljöNyhetStress och bristande kunskap ligger bakom att förebyggande arbetsmiljöåtgärder inte vidtas. Det är orsaken till många av dödsolyckorna på svenska arbetsplatser, enligt en analys från Arbetsmiljöverket.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
ARBETSMILJÖNyhetSymtom på depression som nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och brist på energi kan leda till färre år i arbetslivet, visar en ny dansk studie.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringslagen är inte är tillräckligt ändamålsenlig och inte tillräckligt effektiv, skriver diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i myndighetens årsredovisning. Därför behöver den ses över, anser hon.
ArbetsmarknadNyhetNyanlända män har i större utsträckning subventionerad anställning, medan kvinnor i stället fortsätter i förberedande insatser, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.