Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Snabba ryck i novellens värld

Korta resor, ständiga växlingar. Man får vara beredd på det mesta när man läser noveller. Miljön kan skifta från en sunkig mexikansk bar, till en akutmottagning, till ett fallfärdigt hus någonstans vid floden. Man får snabbt lära känna personer som Lizzy och kanske någon som heter Lennart.
  • I väg, på plats. Det är bara att valsa med, från en tid till en annan, från en plats till något nytt, i Pia Juuls nya novellsamling. Gång på gång chockerar hon genom sina vändningar och får läsaren, i alla fall mig, att känna sig lite slö. Hur var det nu i Paris, vad hände egentligen och vem var den där personen som hette Lennart? Han verkar mycket obehaglig, försökte han verkligen sticka in sin hand mellan kvinnans ben? Pia Juul, som förresten är medlem av Det Danske Akademi, är omistlig, jag vill inte missa något hon har skrivit. Hon har nästan alltid hållit sig till det lilla formatet, som en sprinterlöpare har hon i snabba lopp kastat ur sig noveller som gränsar till prosadikter, där varje ord är betydelsebärande. Men det gäller att hänga med. (Kabusa Böcker, skickligt översatt av Marie Norin)
  • Handbok för städerskor. Lucia Berlin tillhör de återupptäckta stora amerikanerna och när den här novellsamlingen gavs ut väckte den berättigad sensation. När jag skriver det här är det fortfarande sensommar, den årstid som alltid känns mest sentimental. Jag kan inte tänka mig något bättre än att släpa med mig denna novellsamling vart jag går – till en bänk vid minigolfen, till tåget mot Malmö, överallt. Berlin skriver sitt liv, hon skriver om akutmottagningen i den stora staden, om studenthemmet vid öknen i Mexiko och så om spritbutikerna förstås. I en novell beskriver hon dem som en slags kontroller på en orientering genom staden. Det gäller att hitta dem så snabbt som möjligt. Favoriten i samlingen är ändå berättelsen om den erotiska undervattensaffären i dykcentret vid den tropiska stranden. Eldflugor, dofter av vitlök, koriander och lime. Direkt därefter hamnar vi hos chilenska gruvarbetare. Snabba ryck. (Natur & Kultur, översättning Niclas Hval)
  • Stoft. I sin diktsamling bär Lars Norén alla de ord som behövs i en sorgesång. Orden är så många och jag förstår inte, men fortsätter läsa tills ett mönster uppenbarar sig. Och mönstret ändrar sig förstås, precis som i ett kalejdoskop. Det är bara att hänga med, man behöver inte förstå allting, eller hur? »Lilla natt, lilla/död, lilla/sköra löv, ström och vila, som är mig/närmast, det som är samlat av en vind...« (Albert Bonniers förlag)


Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.