Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Som ett avlopp fullt med slem

När jag var bibliotekarie fick jag ofta förfrågningar om roliga böcker, sådana som man kunde må bra av. Det var aldrig någon som frågade om ångestböcker. En ångestbok försätter läsaren i ett tillstånd som man både vill stanna kvar i och rymma ifrån. Alla som läst Dostojevskis Brott och straff vet vad jag menar.

Kruso av Lutz Seiler är som ett avloppshål fullt med hår och slem. Hur ska man orka läsa vidare? Det gör man. Jag lovar att man också kommer ut på andra sidan, stärkt, för detta är ett mästerverk. Den unge Edgar reser till ön Hiddensee i förlamande sorg efter sin flickväns död. Han får jobb som diskare och förs så småningom in i öns djupaste hålor, för att möta dissidenter på väg att fly. Detta är Östtyskland i en tid då alla gränser är stängda.

Man får uppleva ett språk som virvlar, bubblar och skummar likt havet som slukar alla rymlingar. Det är svårt att hänga med ibland, som det är med tankar och meningar som kommer så direkt från en människas hjärna, till synes helt utan mellanhand. Översättningen av Aimée Delblanc är imponerande. (Norstedts förlag)

En kvinnas blekblå handskrift av den österrikisk-judiske författaren Franz Werfel skrevs 1941. Hans böcker brändes på bål i Nazityskland. Det ångestfyllda här är den förljugenhet som följer sektionschefen Leonidas. Allt är välputsat, inte ett hårstrå ligger fel, framgång och rikedom har bäddat in honom i ett bolster av trygghet som skulle ha kunnat bestå hela livet. Men så en dag får han ett brev skrivet med blekblått bläck och en kvinnas handstil. Min egen reaktion förskräcker mig, jag vill att den odräglige Leonidas ska få fortsätta sitt liv som vanligt, utan störande element. Så obehagligt avslöjande. (Ersatz, översättning Ola Wallin)

Flickorna av Emma Cline är den allra hemskaste i denna hög med ångestböcker. Följ med här, säger Evie Boyd och tar mig i handen, för att leda mig in i det allra jävligaste. Evie hängde som ung flicka med i gruppen runt den karismatiske Russell. Med ett befriande strängt feministiskt perspektiv använder författaren här historien om Charles Manson och de rituella mord som begicks i Kalifornien i slutet av 1960-talet. Cline är så skicklig, hon förklarar, vänder och vrider. Vi som står utanför kan alltid förfasa oss när det hemska inträffar och säga att vi aldrig själva skulle ha deltagit. Men Evie Boyd kan aldrig släppa tanken på vad hon själv skulle ha gjort om kniven hade varit i hennes hand. (Natur & Kultur, översättning Erik MacQueen)

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.