ST hoppas på samförstånd

VALET2018-09-19

»Jag hoppas att partierna kan nå samförstånd om att sätta Sverige främst så att det blir möjligt att leverera långsiktiga lösningar under mandatperioden. Det går inte att bara förvalta ett land.« Så kommenterar STs ordförande Britta Lejon det parlamentariska läget dagarna efter valet.

Att regeringsfrågan skulle vara oklar direkt efter valet kom inte som någon överraskning. När rösträkningen är klar skiljer det ett mandat mellan blocken, de rödgröna har 144 och den borgerliga alliansen 143. Sverigedemokraterna, SD, får 62 mandat.

Men risken är att det drar ut på tiden innan en regering mejslas fram, konstaterar Britta Lejon.

– Tyvärr betyder det att vi måste vänta och se vad valet innebär för våra medlemmar. Jag tänker då främst på det hot om nedläggning som hänger över Arbetsförmedlingen, säger hon.

Om en rödgrön regering fortsätter att styra Sverige under de kommande fyra åren blir omlokalisering av statliga jobb en prioriterad fråga för ST, förklarar Britta Lejon. De rödgröna är tydliga med att de vill fortsätta med om­lokaliseringar, medan ST uppmanar till varsamhet vid flytt av befintliga myndigheter.

Om det blir en alliansledd rege­ring hamnar i stället arbetsrätten och arbets­marknadspolitiken i fokus, fortsätter hon. Alliansen vill bland annat förändra turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las, och lägga ned Arbetsförmedlingen.

– Än är det inte uteslutet att SD får inflytande och kan agera regerings­underlag i utskotten. Det skulle kunna påverka stora delar av statsförvalt­ningen, med till exempel neddrag­ningar. SD har ju sagt att de vill minska anslagen till bland annat SMHI och Natur­vårdsverket, säger Britta Lejon.

SD är det parti som ökat mest sedan förra valet, med 4,7 procenten­heter. Britta Lejon tror att det till stor del handlar om missnöjesröster.

– Det visar att de andra partierna inte lyckats ge framtidstro åt alla.

Trots att läget är högst oklart och att det finns en risk för att det förblir så ett tag framöver, känner Britta Lejon ingen oro för statsförvaltningen än.

– Sverige har världens bästa statsförvaltning och det finns system och regelverk som gör att Sverige kommer att fortsätta fungera. Men så småningom kommer oklarheter i regerings­frågan att påverka ekonomin, och det drabbar ju alla.

Britta Lejon hoppas nu att partierna kan nå samförstånd så att det inte blir ett svagt regeringsunderlag och fyra bortkastade år.

– Men frågan är om de kommer att mäkta med det, det återstår att se.

Britta Lejon.
Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Val 2018
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA