Statens kulturutgifter stabila

KULTUR2012-10-02

De senaste åren har statens utgifter för kultur inte ökat utan ligger på omkring 10,5 miljarder kronor årligen. Det konstaterar Myndigheten för kulturanalys.

2011 lade stat, landsting och kommuner 23, 8 miljarder kronor på kultur, varav staten stod för 10,6 miljarder kronor.

Statens utgifter går bland annat till nationella kulturinstitutioner som Operan, Dramaten, Dansens hus och museer, men också till regionala satsningar och fria konstscener. Dessutom lägger staten pengar på myndigheter, institutioner och stiftelser inom medie- och kulturområdet.

Enligt Myndigheten för kulturanalys är trenden att området kultur ökar sin andel av statens utgifter på bekostnad av områdena folkbildning och medier. De stod för 3,3 respektive 0,8 miljarder kronor av utgifterna 2011.

Sett per invånare lägger staten ungefär 1 100 kronor årligen på kultur. 2011 var siffran 1 116 kronor, vilket är den lägsta sedan 2005.

Myndigheten för kulturanalys bildades 1 januari 2011 och ansvarar för den officiella statistiken om om museer, kulturmiljövård, studieförbund och samhällets utgifter för kultur.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA