Annons:
Den nya generationen hiphopartister väljer bort en traditionell väg med skivbolag och albumsläpp. I stället gör de allting själva, från produktion till kontakten med fans. Allt sker via sociala medier.Bild:Alex Ljungdahl/EXP/TT, Anette Nantell/DN/TT, Sven Lindwall/EXP/TT
Musik
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Svensk hiphop större än någonsin

Svensk hiphop har dominerat på höstens topplistor. Men låtarnas råa innehåll skildrar en mörk bild av Sverige. ”Det ser i många fall för jävligt ut i dag i artisternas uppväxtmiljöer”, säger hiphopkännaren Tony Ernst.
Patrik Elofsson aka DJ Sleepy.

Nästa sommar återförenas veteranerna i The Latin Kings. Samtidigt är den svenska hiphopscenen större än någonsin. Närmare fyra av tio låtar på topp 40 under hösten är gjorda av unga svenska rap­artister. Och siffrorna visar att det inte bara handlar om ett fåtal giganter som Einár, Dree Low och Greekazo. Svensk hiphop 2019 har både stark topp och stor bredd.

Nästan alla artister har valt bort en traditionell väg med skivbolag och albumsläpp. I stället gör de allting själva, från produktion till kontakten med fans. Allt sker via sociala medier.

Patrik Elofsson slog på 1990-talet igenom som DJ Sleepy bakom Petter. De turnerar fortfarande, men till vardags jobbar Patrik Elofsson på skivbolag med att hitta nya ­talanger. I den rollen har han haft kontakt med den nya generationens hiphopartister.

– De ställer krav och kan fråga "Vad kan ni göra för mig som jag inte kan själv?". Det är nyttigt för min bransch att vakna upp, säger Patrik Elofsson.

Han tror att de enorma framgångarna för svensk hiphop har flera orsaker.

– Dels är det unga artister och en ännu yngre publik, oftast barn. Igenkännings­faktorn är stor. Dels handlar det om innehållet, en uppdaterad form av gangsterrap. Det är den eviga dragningen till det farliga, till en outlaw-värld, säger Patrik Elofsson.

Redan vid skivdebuten flirtade The Latin Kings med våldsestetik i refrängen "Snubben trodde han va cool för han hade en pistol". Ett kvarts sekel senare är vapen och droger mer regel än undantag i svenska hiphopvideor. Även kvinnosynen har tagit flera steg tillbaka i hiphopens texter.

"Den världen jag rappar om finns där ute. Femtonåringar går med vapen och folk blir mördade. Så ser det ut i Sverige i dag. Och våld och kriminalitet visas ändå överallt. Om allt det där får finnas tycker jag att man också får berätta historier som finns i verkligheten", säger årets största rapartist Einár till Dagens Nyheter.

Andra tycker att låtarnas innehåll är mer problematiskt. I Allt om Stockholm beklagade sig den kvinnliga rapparen Jelassi, som menade att budskapet "är på väg åt helvete": "Jag hör min nioåriga lillasyster rappa med om guns, knark och att döda folk. Det har blivit mer glorifiering av gangsters, men de här människorna mår inte bra alls. Det är sorg på sorg på sorg."

Journalisten Tony Ernst i Malmö har bevakat hiphop i flera decennier. Han ser det som att unga i dag rappar en läges­beskrivning.

– Det ser i många fall för jävligt ut i dag i artisternas uppväxtmiljöer. Och det första du skriver om är dig själv. Samtidigt har rapvärlden alltid varit en drömfabrik med brudar, knark och vapen. Efter ett tag känner man kanske som artist att "Ok, folk lyssnar på mig nu, kanske ska jag använda min röst till att berätta om något annat", säger Tony Ernst.

Flera av de artister som legat på topplistan under året har någon gång i livet hamnat bakom lås och bom. Artisten 1.Cuz började skriva rap när han satt inne.

"Jag vill inte uppmuntra någon att göra samma sak. Folk kanske tänker ’men varför rappar du om sådant då’. Det är för att jag har gått igenom det. Alla människor skriver sin egen bok, alla är sina egna författare", har han sagt om sina erfarenheter i en intervju i Expressen.

Tony Ernst tycker inte att framgångarna för svensk hiphop förvånar, då rap är den största musikstilen i världen.

– Hiphop är i dag åttaåringars ingång till musik efter Youtubefenomen som Baby shark. På nittiotalet sålde artister som Petter och Blues platina. Sedan kraschade musikindustrin. Hiphop har bäst följt med in i den nya eran. I dag räcker det med en app till din mobil för att spela in hits. Genren har anpassat sig till vårt "spotifierade" lyssnande, med korta låtar och en ljudbild med mycket diskant. Ta Lil Nas X hitlåt Old town road som är tiotalets mest framgångsrika hiphoplåt. Den är en och en halv minut och komprimerad för att lyssna på i mobilen, säger Tony Ernst.

Patrik Elofsson tror att det fortfarande finns en roll för traditionella skivbolag att hjälpa de oberoende stjärnorna framåt.

– Artisterna är enorma i streaming­världen men det översätts inte live. Jag tror livesidan kommer att vara den stora vattendelaren framöver. För det är med konserter man börjar tjäna pengar på riktigt, säger han.

Han har stor respekt för den nya generationen och tycker att mycket av det han hör är väldigt bra.

– Grunden till deras framgångar är att de är väldigt duktiga på att skriva hooks och melodier. Samtidigt tror jag det är svårt att som Einár fortsätta ösa ur sig hits i ett svindlande tempo. Han är skitbegåvad men det kommer inte att vara för alltid, säger Patrik Elofsson.

Svensk hiphop på frammarsch
  • Sverigetopplistan publiceras av branschorganisationen IFPI varje fredag. Den räknar både fysiska och digitala köp samt streaming från exempelvis Spotify.
  • Under september till november 2019 låg 29 nya svenska hiphopartister, eller artistkonstellationer, på Sverigetopplistans topp 40. Som ny svensk ­hiphopartist räknas en artist som debuterat de senaste tre åren.
  • Sammanlagt hade ny svensk hiphop nästan 39 procent av samtliga placeringar på Sverigetopplistans topp 40 under tidsperioden.
  • Den svenska nya hiphopartist som hade flest hitplaceringar under hösten var Einár, följd av Dree Low och Greekazo.
Bli den första att tycka till!
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs ­medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.