Annons:
Den nya generationen hiphopartister väljer bort en traditionell väg med skivbolag och albumsläpp. I stället gör de allting själva, från produktion till kontakten med fans. Allt sker via sociala medier.Bild:Alex Ljungdahl/EXP/TT, Anette Nantell/DN/TT, Sven Lindwall/EXP/TT
Musik
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Svensk hiphop större än någonsin

Svensk hiphop har dominerat på höstens topplistor. Men låtarnas råa innehåll skildrar en mörk bild av Sverige. ”Det ser i många fall för jävligt ut i dag i artisternas uppväxtmiljöer”, säger hiphopkännaren Tony Ernst.
Patrik Elofsson aka DJ Sleepy.

Nästa sommar återförenas veteranerna i The Latin Kings. Samtidigt är den svenska hiphopscenen större än någonsin. Närmare fyra av tio låtar på topp 40 under hösten är gjorda av unga svenska rap­artister. Och siffrorna visar att det inte bara handlar om ett fåtal giganter som Einár, Dree Low och Greekazo. Svensk hiphop 2019 har både stark topp och stor bredd.

Nästan alla artister har valt bort en traditionell väg med skivbolag och albumsläpp. I stället gör de allting själva, från produktion till kontakten med fans. Allt sker via sociala medier.

Patrik Elofsson slog på 1990-talet igenom som DJ Sleepy bakom Petter. De turnerar fortfarande, men till vardags jobbar Patrik Elofsson på skivbolag med att hitta nya ­talanger. I den rollen har han haft kontakt med den nya generationens hiphopartister.

– De ställer krav och kan fråga "Vad kan ni göra för mig som jag inte kan själv?". Det är nyttigt för min bransch att vakna upp, säger Patrik Elofsson.

Han tror att de enorma framgångarna för svensk hiphop har flera orsaker.

– Dels är det unga artister och en ännu yngre publik, oftast barn. Igenkännings­faktorn är stor. Dels handlar det om innehållet, en uppdaterad form av gangsterrap. Det är den eviga dragningen till det farliga, till en outlaw-värld, säger Patrik Elofsson.

Redan vid skivdebuten flirtade The Latin Kings med våldsestetik i refrängen "Snubben trodde han va cool för han hade en pistol". Ett kvarts sekel senare är vapen och droger mer regel än undantag i svenska hiphopvideor. Även kvinnosynen har tagit flera steg tillbaka i hiphopens texter.

"Den världen jag rappar om finns där ute. Femtonåringar går med vapen och folk blir mördade. Så ser det ut i Sverige i dag. Och våld och kriminalitet visas ändå överallt. Om allt det där får finnas tycker jag att man också får berätta historier som finns i verkligheten", säger årets största rapartist Einár till Dagens Nyheter.

Andra tycker att låtarnas innehåll är mer problematiskt. I Allt om Stockholm beklagade sig den kvinnliga rapparen Jelassi, som menade att budskapet "är på väg åt helvete": "Jag hör min nioåriga lillasyster rappa med om guns, knark och att döda folk. Det har blivit mer glorifiering av gangsters, men de här människorna mår inte bra alls. Det är sorg på sorg på sorg."

Journalisten Tony Ernst i Malmö har bevakat hiphop i flera decennier. Han ser det som att unga i dag rappar en läges­beskrivning.

– Det ser i många fall för jävligt ut i dag i artisternas uppväxtmiljöer. Och det första du skriver om är dig själv. Samtidigt har rapvärlden alltid varit en drömfabrik med brudar, knark och vapen. Efter ett tag känner man kanske som artist att "Ok, folk lyssnar på mig nu, kanske ska jag använda min röst till att berätta om något annat", säger Tony Ernst.

Flera av de artister som legat på topplistan under året har någon gång i livet hamnat bakom lås och bom. Artisten 1.Cuz började skriva rap när han satt inne.

"Jag vill inte uppmuntra någon att göra samma sak. Folk kanske tänker ’men varför rappar du om sådant då’. Det är för att jag har gått igenom det. Alla människor skriver sin egen bok, alla är sina egna författare", har han sagt om sina erfarenheter i en intervju i Expressen.

Tony Ernst tycker inte att framgångarna för svensk hiphop förvånar, då rap är den största musikstilen i världen.

– Hiphop är i dag åttaåringars ingång till musik efter Youtubefenomen som Baby shark. På nittiotalet sålde artister som Petter och Blues platina. Sedan kraschade musikindustrin. Hiphop har bäst följt med in i den nya eran. I dag räcker det med en app till din mobil för att spela in hits. Genren har anpassat sig till vårt "spotifierade" lyssnande, med korta låtar och en ljudbild med mycket diskant. Ta Lil Nas X hitlåt Old town road som är tiotalets mest framgångsrika hiphoplåt. Den är en och en halv minut och komprimerad för att lyssna på i mobilen, säger Tony Ernst.

Patrik Elofsson tror att det fortfarande finns en roll för traditionella skivbolag att hjälpa de oberoende stjärnorna framåt.

– Artisterna är enorma i streaming­världen men det översätts inte live. Jag tror livesidan kommer att vara den stora vattendelaren framöver. För det är med konserter man börjar tjäna pengar på riktigt, säger han.

Han har stor respekt för den nya generationen och tycker att mycket av det han hör är väldigt bra.

– Grunden till deras framgångar är att de är väldigt duktiga på att skriva hooks och melodier. Samtidigt tror jag det är svårt att som Einár fortsätta ösa ur sig hits i ett svindlande tempo. Han är skitbegåvad men det kommer inte att vara för alltid, säger Patrik Elofsson.

Svensk hiphop på frammarsch
  • Sverigetopplistan publiceras av branschorganisationen IFPI varje fredag. Den räknar både fysiska och digitala köp samt streaming från exempelvis Spotify.
  • Under september till november 2019 låg 29 nya svenska hiphopartister, eller artistkonstellationer, på Sverigetopplistans topp 40. Som ny svensk ­hiphopartist räknas en artist som debuterat de senaste tre åren.
  • Sammanlagt hade ny svensk hiphop nästan 39 procent av samtliga placeringar på Sverigetopplistans topp 40 under tidsperioden.
  • Den svenska nya hiphopartist som hade flest hitplaceringar under hösten var Einár, följd av Dree Low och Greekazo.
Bli den första att tycka till!
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.
AVTALNyhetParterna inom industrin är överens om att förlänga de nuvarande avtalen till 31 oktober 2020 på grund av coronaviruset, meddelar facken inom industrin i ett pressmeddelande. Det innebär att alla förhandlingar skjuts fram till hösten. STs förbundsordförande Britta Lejon säger till Publikt att beslutet påverkar STs förutsättningar, men kan i nuläget inte ge något närmare besked.
SwedaviaNyhet1 900 anställda på Swedavia korttidspermitteras och 800 varslas som en följd av coronaviruset. Erik Hägglund, STs sektionsordförande på Landvetter flygplats, säger till Publikt att han hade väntat sig permitteringar men blev förvånad över varslet.
MigrationNyhetStatens arbete med att få personer som inte får vistas i Sverige att lämna landet får underbetyg av Riksrevisionen. Efter en granskning anser myndigheten att det finns omfattande svagheter i styrning och samordning.
CoronaNyhetNärmare 25 miljoner jobb kommer att gå förlorade i Coronakrisens spår, uppskattar FNs arbetsmarknadsorgan ILO. Det enda möjliga motmedlet är enligt ILO ett samordnat internationellt agerande.
ÖPPENHETNyhetKriminalvården nekar en enskild person att på plats ta del av en offentlig allmän handling med hänvisning till att den som begärt ut handlingen nyligen besökt Milano. Personen erbjuds att få en kopia per post.
STNyhet”Den här extrema situationen kommer självklart att påverka avtalsrörelsen, men det är fortfarande för tidigt att säga exakt hur”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt om hur coronavirussmittan påverkar avtalsförhandlingarna.
FolkhälsomyndighetenNyhetCoronasmittan har placerat Folkhälsomyndigheten i händelsernas centrum. Personal som jobbar med kommunikation och de som analyserar prover i labbet är hårt belastade, berättar STs avdelningsordförande Anita Ekner för Publikt.
SWEDAVIANyhetKöpenhamns flygplats permitterar 1 500 anställda och om läget kring coronaviruset inte förändras kan en liknande situation uppstå i Sverige. ”Än så länge är det business as usual, även om det inte är så mycket att göra”, säger Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda.
SpårtrafikNyhetEn störtdykning för efterfrågan på biljetter, reducerat antal avgångar och trots det svårigheter att få ihop tillräckligt med personal. Coronaviruset har skapat stora problem för tågtrafiken, enligt Hans Pilgaard, ordförande för ST inom SJ.
KORRUPTIONNyhetHögsta domstolen ändrar hovrättens fällande dom och frikänner tre chefer inom Statens musikverk och Statens kulturråd från mutbrott. Domen gäller ett antal middagar som cheferna bjöds på av olika musikorganisationer.
ArbetsförmedlingenNyhetPlanerna på att lägga ned Arbetsförmedlingens kontor i Hagfors 1 april skjuts på framtiden, uppger SVT. Enligt enhetschefen Mirzal Celhasic skjuts nedläggningen åtminstone fram till 1 juli.