Sverige bland minst korrupta länder

KORRUPTION2013-12-03

Sverige klättrar till en tredje plats i den internationella antikorruptionsligan i Transparency Internationals, TI, årliga rankning. Bara Danmark och Nya Zeeland rankas högre.

TI mäter graden av korruption i offentlig förvaltning och politisk verksamhet på en skala från 0 till 100, så som den uppfattas av utomstående bedömare. Danmark och Nya Zeeland rankas i topp, med 91 poäng vardera, bland de 177 länder som ingår i rankningen. Sverige delar tredjeplatsen med Finland på 89 poäng. Fler än två tredjedelar av de bedömda länderna får mindre än 50 poäng. Afghanistan, Nordkorea och Somalia ligger i botten med 8 poäng vardera.

Resultatet får inte innebära att vi slår oss till ro, kommenterar TIs svenska ordförande Ann Wilkens i ett pressmeddelande.

”Det finns fortfarande mycket att göra för att motverka korruption, både i den offentliga och i den privata sektorn. Vi förväntar oss kraftfulla åtgärder för att förbättra kontrollen inom den kommunala sektorn, förstärka meddelarskyddet och säkra transparensen i de politiska partiernas finanser. Vi behöver också upprätthålla ständig vakthållning mot den så kallade vänskapskorruptionen, som ger relationer och kontakter otillbörlig betydelse och därigenom motverkar effektiviteten i samhället.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA