Annons:
Sveriges lantbruksuniversitet
Nyhet
AVPeter Nordebo0 kommentarerTyck till!

Tre misstänkta för mutbrott vid SLU

Tre anställda vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, misstänks för mutbrott. De har blivit bjudna på måltider och resor av en leverantör. Efter avslöjandet har samtliga sagt upp sig. Misstankarna har polisanmälts.

Tre personer som arbetat med inköp av teknisk utrustning vid SLU i Uppsala har polisanmälts för mutbrott. Alla tre har nu sagt upp sig. Också det ansvariga företaget Ricoh utreds för misstankar om givande av muta av Riksenheten mot korruption. Värdet av de förmåner var och en av de anställda tagit emot beräknas av SLU till mellan 1 500 och 11 650 kronor.

– Det finns riktlinjer som vi har att hålla oss till och de är hårdare än vad lagen kräver. Men de här personerna uppger att de inte kände till riktlinjerna, säger Lotta Olsson, ordförande för ST vid SLU.

Lotta Olsson är övertygad om att det finns fler exempel på att mutor ges och tas, både vid SLU och inom andra myndigheter:

– Det tror jag absolut, men det beror nog på okunskap om var gränserna för muta går. Det här kom fram därför att ett konkurrerande företag begärde ut all e-post mellan leverantören och SLU. Hade inte det konkurrerande företaget börjat rota i det hade det aldrig upptäckts.

Händelserna avslöjades av Upsala Nya Tidning under sommaren. Enligt tidningen har samma leverantör tidigare uppmärksammats för att det bjudit in 1 300 personer till en företagspresentation och landslagsmatch i fotboll. Kunderna finns både i offentlig sektor och privata företag. Flera kommunala tjänstemän utreddes efter den bjudresan, men inget fall gick till åtal.

I den interna utredningen bedömer SLU att alla de tre anställda brutit mot både de interna riktlinjerna och lagen. Utredningen ledde till en anmälan till personalansvarsnämnden med begäran om omedelbart avsked, men anmälan drogs tillbaka när de tre sade upp sig. Polisanmälan står kvar. Bland de förmåner som getts och tagits emot finns en mässresa till Tyskland, fotbollslandskamp i Stockholm, tennismatcher, bowling och restaurangbesök. 

– En organisation måste kunna lita på sina medarbetare – åtminstone tills motsatsen är bevisad. Det innebär också att medarbetarna har långtgående möjligheter att avgöra hur man ska fullgöra sina uppgifter. Men det är varje medarbetares skyldighet att känna till regelverket, säger SLUs presschef Mikael Jansson.

Enligt Mikael Jansson har SLU informerat om riktlinjerna på ett sådant sätt att man kan förvänta sig att medarbetarna känner till var gränserna går.

– Men jag kan förstå, rent mänskligt, att det är lätt att låta sig frestas. Det finns saker som ligger i gråzonen och man kanske inte riktigt vet om ett event som en leverantör anordnar innehåller sådant som är otillåtet. De här tre medarbetarna har vi aldrig haft skäl att misstänka, de har alla gjort ett bra jobb i sitt dagliga värv. Och det finns ingen misstanke om att de skulle tagit emot någon muta i form av pengar, säger han.

Han ser inga skäl att säga upp de ingångna avtal som finns med Ricoh:

– De får löpa ut. När det ska göras nya upphandlingar får vi ta ställning till hur man hanterar den frågan.

Ämnen: Mutor
Mutbrott enligt Brottsbalken

o Den som är arbetstagare eller utövar uppdrag och tar emot, godtar ett löfte om eller begär en otillbörlig förmån för utövningen av anställningen eller uppdraget döms för tagande av muta till böter eller fängelse i högst två år.

o Den som lämnar, utlovar eller erbjuder en otillbörlig förmån (i fall enligt ovan) döms för givande av muta till böter eller fängelse i högst två år.

o Är brottet att anse som grovt, är straffsatsen fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
CoronaNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby har börjat tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, uppger SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektiv, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till utrymme för kärnverksamheten.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner, bland dem Skansen, för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i coronakrisens spår.
HÖGSKOLANNyhetPå grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en myndighetsanalys. Men Statskontoret ser också en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av coronapandemin har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetFacken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.
ArbetsmiljöNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant som blev påkommen med metadon på jobbet åtalas för ringa narkotikabrott. Om mannen döms kan han förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetI en gemensam debattartikel kräver företrädare för TCO, LO och Saco att Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, stoppas tills vidare. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg har klagat på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige får dagsböter och villkorlig dom sedan hon gripits på bar gärning när hon stulit pengar ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.