Personalen på Pågatågen får stötar av sina uniformer.
Bild: Mostphotos
Personalen på Pågatågen får stötar av sina uniformer.

Uniformer ger personalen stötar

SPÅRTRAFIK2019-12-06

Nya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.

För ett år sedan fick personalen på Pågatågen, som drivs av Arriva, nya uniformer. Enligt skyddsombudet Therese Nilsson, slog de anställda tidigt larm om att uniformerna alstrade statisk elektricitet som gav stötar när personalen rörde vid metall.

– Värst har det varit för lokförarna som har fått stötar varje gång de plockat upp mikrofonen, säger Therese Nilsson.

Anledningen till den statiska elektriciteten ska vara att kavajer, byxor och kjolar är gjorda av ull, medan skjortorna är av syntetmaterial. För förarna är problemet att stolarna de sitter på är i syntetmaterial.

– Leverantören har tipsat oss om att tvätta kläderna med sköljmedel eller lägga plaggen i frysen, men det har inte hjälpt, säger Therese Nilsson.

Det är inte all personal som haft problem med de nya uniformerna, men i februari visade en medarbetarenkät att majoriteten var drabbade. Trots det tyckte Therese Nilsson inte att arbetsgivaren tog problemet på allvar. Så hon gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket där hon begärde att arbetsgivaren skulle ta fram en handlingsplan.

När Arbetsmiljöverket godtog Arrivas svar, valde Therese Nilsson, tillsammans med huvudskyddsombudet, att dra tillbaka anmälan.

Och nu upplever hon att arbetsgivarens inställning är att problemet ska lösas.

– I förra veckan hade vi ett skyddskommittémöte som kändes positivt.

En uniformsgrupp ska nu tillsättas och utreda vilka plagg som ger stötar.

– Vår förhoppning är att de som har problem med stötar ska få byta ut vissa uniformsdelar, säger Therese Nilsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA