Lika lön för lika arbete

DEBATT2004-11-04
Har precis läst tidningens senaste nummer och vill gärna ge en kommentar om kvinnolönerna. Jag är själv kvinna och arbetar som lärare.

Många gånger har jag upplevt att det är svårt att få en bra lön just därför jag är kvinna. Det verkar som om vi kvinnor inte behöver någon lön utan kan leva på luft, tror arbetsgivarna. Manliga som kvinnliga chefer.

Jag tror det bottnar i gamla traditioner och kanske ett visst mått av respektlöshet mot oss flickor. Vi får liksom inte sticka upp för mycket för då känner sig männen hotade.

Det intressanta är ju det att vi kvinnor faktiskt i dagens samhälle måste ha en hygglig lön för att kunna existera; vi lever ju inte på 1800-talet längre utan i ett modernt 2000-tal.

Vi är självständiga och har egen bostad, och vem kan förresten bo kvar hemma i vuxen ålder och vänta på att man ska bli gift? Det är ju rena stenåldern!

Vi har kanske bil och studielån som ska betalas och andra återkommande räkningar som ska betalas varje månad.

Där ser jag ingen skillnad på mäns utgifter kontra kvinnors, möjligtvis är männens kanske något större, men det beror ju till största delen på att de tar på sig lite mera kringkostnader, eftersom de också tjänar mera.

Men om vi kvinnor, gifta, ogifta, sambo, särbo eller singel ska utföra lika arbetsuppgifter som män är det viktigt att våra löner blir lika. Det enklaste är ju naturligtvis att bara betala ut samma lön, utan någon diskussion.

Och går inte det så utgår jag ifrån att chefen är konservativ på gränsen till gammalmodig och trög med noll verklighetsuppfattning.

Nej, fram för lika lön för lika arbete, olika lön för olika yrken.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.