Redan när hon började sy i tonåren använde sig Eva Säker av gamla textilier: »Jag sydde om pappas skjortor till mig själv, gjorde lapptäcken«, säger hon.
Bild: Johan Wahlgren
Redan när hon började sy i tonåren använde sig Eva Säker av gamla textilier: »Jag sydde om pappas skjortor till mig själv, gjorde lapptäcken«, säger hon.

Gör konst av gammalt tyg

FÖRDJUPNING: INTERVJU2018-10-09
ST-medlemmen Eva Säker ägnar dagarna åt att diagnosti­cera fiskbakterier på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala. På fritiden skapar hon brukbar textilkonst i form av kuddar, väskor, sjalar och brödkorgar – allt i unikt utförande.
Av:  Jenny Damberg

Hur länge har du arbetat textilt?

– Sedan jag var tonåring. Det började med att jag sydde kläder åt mig själv. Jag sydde också till barnen när de var små, och en del till mina barnbarn. Mitt konstnärliga skapande tog jag upp på allvar 2012. Då startade jag också ett eget företag för att kunna sälja det jag gör.

Hur kom det sig att du gick från kläder till mer konstnärliga verk?

– Jag hade kommit av mig med att sy. Man ändrar sig i kroppen och det är så jobbigt att ändra mönster så att de ska passa. Men jag längtade efter att sy igen! Jag har alltid samlat på textilier och arbetat med återbruk, och så småningom föddes tanken att använda det som utgångspunkt för en skapande, konstnärlig verksamhet.

Hur kommer det sig att du valt att använda gamla textilier?

– När jag började sy, i tonåren, använde jag mig av sådant som fanns hemma. Jag sydde om pappas skjortor till mig själv, gjorde lapptäcken. Drivkraften då var inte ett miljötänk, utan mer att skaparlusten gick i gång av det som fanns omkring mig. Nu är jag medveten om hur bra det är för miljön, så det känns det viktigare än någonsin.

Var hittar du ditt material?

– Mycket har jag köpt i secondhandbutiker. Men jag har också ett stort flöde från vänner och bekanta. De ger mig sitt rens från linneskåp och garderober. Jag har väldigt mycket material i sy­ateljén.

Var säljer du dina alster?

– Jag hade en webbshop tidigare, men det var svårt, så jag har stängt ned den. Nu är det mest via Facebook och på minimarknader. Ibland tar jag med saker till jobbet och ibland ordnar jag och min man, som är konstnär, utställningar och marknader i vår trädgård.

Har du någon nytta av ditt skapande i jobbet?

– Genom att ordna små minimarknader på jobbet har jag fått kontakt med och lärt känna många personer som jag annars inte skulle ha träffat, eftersom SVA är en stor arbetsplats. Jag tycker också att det ger ökad trivsel över huvud taget när det händer något utöver det vanliga på en arbetsplats, och det känns bra att kunna bidra med det.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.